Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Človekove pravice

COE

Program »Policija in človekove pravice«

Kazensko pravo držav članic Sveta Evrope ima odločilno vlogo pri varovanju vladavine prava, policija ima v zakonodaji  ključno vlogo.  Kadar policija preiskuje osumljene kaznivih dejanj, izvršuje sodne odločbe ter prihaja v stik s prebivalci, ki jim služi, njeno ravnanje simbolizira stopnjo spoštovanja človekovih pravic v državi.

Način, kako policija opravlja svojo nalogo, je nezmotljiv kazalec stopnje demokratičnosti družbe in tudi spoštovanja vladavine prava.  

Leta 1997 je Generalni direktorat za človekove pravice začel izvajati program »Policija in človekove pravice 1997-2000«. Cilj programa je bil izboljšati poznavanje evropskih standardov spoštovanja človekovih pravic med policijskimi organizacijami v vsej Evropi.

Decembra 2000 je bil na sklepni konferenci programa, ki je obeležil zaključek projekta in ob spoznanju, da je postal nujno potreben del dejavnosti Sveta Evrope, napovedan nov program - »Policija in človekove pravice - po letu 2000«. Namen slednjega je nadgradnja uspešnega triletnega dela in nadaljevanje delovanja.

Cilj programa je izobraziti policiste v državah članicah v skladu s standardi varovanja človekovih pravic in jih usposabljati za spoštovanje teh standardov pri izvrševanju vsakodnevnih dolžnosti.

Poleg raziskav (na primer z ocenjevalnimi obiski, poročil nevladnih organizacij ali poročil Odbora o preprečevanju mučenja), dvigovanja zavesti in izobraževanja, do evalvacije, skuša program nuditi najboljšo možno podporo policijam v državah članicah, v sodelovanju s policijskimi organizacijami.

Za ogled spletne strani Sveta Evrope o programu kliknite tukaj