Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Kampanje Sveta Evrope

60 let Sveta Evrope

Svet Evrope v letu 2009 praznuje svojo 60. obletnico

Samo s skupnim delovanjem držav je mogoče rešiti glavne probleme današnjega sveta. Prav s tem namenom je bil leta 1949 ustanovljen Svet Evrope, ki danes kot največja mednarodna politična organizacija v Evropi povezuje 47 držav članic. S sedežem v Strasbourgu v Franciji si prizadeva zaščititi dostojanstvo evropskih narodov in državljanov z ohranjanjem vrednot demokracije, človekovih pravic in vladavine prava.

Svet Evrope so po koncu druge svetovne vojne ustanovili politični voditelji z vizijo in pogumom, verujoč v mir, stabilnost in obnovo Evrope na temeljih svobode, pravičnosti in človeškega dostojanstva.

Svet Evrope deluje v okviru mnogih pobud in išče rešitve za skupne probleme evropskih družb. Te rešitve so običajno predstavljene v obliki konvencij, resolucij ali priporočil državam članicam. Najpomembnejši dosežek je Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin iz leta 1950, ki vsebuje pravice in jamstva, ki se jih je vseh 47 držav članic zavezalo spoštovati. To spoštovanje nadzoruje edinstveni mehanizem Evropsko sodišče za človekove pravice, ki letos praznuje svojo 50.-letnico.

Svet Evrope danes s svojim delom izraža skrbi, upe in želje 800 milijonov državljanov, ki živijo v 47 državah članicah. Letos bo praznoval svojo 60. obletnico, ki bo obeležena z vrsto dogodkov skozi celo leto.

Slovenija je krmilo Odbora ministrov Sveta Evrope prevzela 12. maja in bo v šestih mesecih predsedovanja nadaljevala z aktivnostmi, s katerimi si bo prizadevala za uveljavitev temeljnih vrednot in ciljev Sveta Evrope.

 

Evropa je več, kot si misliš - radijski spot - povezava