Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Kampanje Sveta Evrope

Odprava telesnega kaznovanja otrok

Kaj je telesno kaznovanje otrok?

Telesno kaznovanje je lahko opredeljeno kot takšno kaznovanje otroka, ki bi v primeru, da bi ga bila deležna odrasla oseba, veljalo za nezakonit napad. Odrasli si za takšno početje izmišljajo posebne izraze, kot so klofutanje, šeškanje (donner des fessées, picchiare, dar un azote), ki jim ne vzbujajo tolikšnega občutka krivde. Edina resnica pa je, da je za otroka vse to nasilje.

Zakaj moramo odpraviti telesno kaznovanje otrok?

Obstaja veliko dobrih razlogov za odpravo telesnega kaznovanja otrok, ker:

> krši otrokove pravice do spoštovanja njegovega človeškega dostojanstva, telesne nedotakljivosti in do enakega varstva po zakonu.

> lahko povzroči resne telesne in psihološke poškodbe pri otrocih;

> sporoča otrokom, da je nasilje sprejemljiva in primerna oblika reševanja konfliktov ali da drugi naredijo, kar ljudje od njih zahtevajo;

> je neučinkovito kot sredstvo discipliniranja. Obstajajo pozitivni načini poučevanja, kaznovanja ali discipliniranja otrok, ki so boljši za otrokov razvoj in prispevajo k izgradnji odnosov, temelječih na zaupanju in medsebojnem spoštovanju;

> je otroke težko zaščititi, če zakon dovoljuje telesno kaznovanje, saj to pomeni, da so nekatere oblike ali stopnje nasilja nad otroki sprejemljive.

Kaj potrebujejo otroci?

Da bi otroci lahko v celoti razvili svoj potencial, jim morajo starši zagotoviti:

> skrb in nego. Starši se morajo odzvati na otrokovo potrebo po varnosti in ljubezni;

> meje in vodenje. Gre za postavljanje in upoštevanje standardov primernega vedenja s tem, da pokažejo, kaj je neprimerno vedenje, in z dajanjem dobrega zgleda otrokom. Otroci potrebujejo omejitve in vodenje za svojo varnost in za razvoj lastnih vrednot;

> upoštevanje. Otroke je treba dojemati in ceniti kot osebe in jim kot takim tudi prisluhniti. Starši se morajo zanimati za vsakodnevne izkušnje otrok, jih poslušati in poskušati razumeti njihova stališča;

> razvijanje lastne osebnosti. To pomeni spodbujati otrokov občutek sposobnosti, osebnega nadzora in zmožnosti vplivanja na vedenje in obnašanje drugih.

Da otrokom pomagajo naučiti se pozitivnega vedenja, lahko starši:

> zagotavljajo stalno in pozitivno pozornost v vseh otrokovih starostih. Pri starejših otrocih to vključuje poznavanje njihovih odnosov z vrstniki in uspeha v šoli;

> pomagajo otrokom razumeti možne posledice njihovih odločitev;

> spodbujajo lepo vedenje s svojo pozornostjo in pohvalo ter spregledajo manjša neprimerna ravnanja;

> se obnašajo, kot bi želeli, da se obnašajo njihovi otroci, spoštljivo komunicirajo z njimi in jim pokažejo, kako se konstruktivno rešujejo nesporazumi.

Kaj potrebujejo starši?

Vse mame in očetje želijo biti svojemu otroku dobri starši. Včasih je to težko doseči. Starševstvo namreč ni samo vesela in prijetna izkušnja, ampak je lahko tudi naporno. Starši zato potrebujejo pomoč pri premagovanju stresa, reševanju konfliktov in nadzorovanju jeze.
Številni starši svoj čas in energijo posvečajo različnim obveznostim (kot so služba, skrb za otroke, skrb za starejše člane družine). Čas, ki ga preživijo s svojimi otroki, je zelo dragocen - hitro mine in se ne vrne. Za pozitivno starševstvo morajo starši in otroci skupaj preživeti veliko časa. To je še posebej pomembno v prvih letih po otrokovem rojstvu, vendar ne smemo pozabiti, da tudi najstniki potrebujejo pozornost svojih staršev.
Zelo pomembno je, da starši najdejo čas tudi zase, da prisluhnejo svoji želji po intimnosti, druženju in rekreaciji. Starši potrebujejo zaposlitvene politike in storitve otroškega varstva, ki jim omogočajo usklajevanje družinskega in poklicnega življenja.
Starši se lahko veliko naučijo z izmenjavo svojih izkušenj z drugimi starši, s prijatelji in sorodniki. Lahko se poslužujejo tudi strokovnih storitev, ki jim pomagajo posredno - na primer izobraževanja za starše - in neposredno - kot na primer terapija za pare. Prošnja za pomoč je znak odgovornosti, ne šibkosti. Starši potrebujejo informacije in podporo za učinkovito starševstvo, za uspešno vzpostavljanje stika z otroki ter za spodbujanje in vodenje otrok. Države morajo poskrbeti, da bo slednje dostopno staršem in vsem, ki delajo z otroki.

Zloženka "Odprava telesnega kaznovanja otrok - ključne točke" 

Publikacija "Odprava telesnega kaznovanja otrok - vprašanja in odgovori"

TV spot Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo

Podpora pobudi za odpravo telesnega kaznovanja otrok

________________________________ 

Več o tej kampanji Sveta Evrope "Gradimo Evropo za otroke in z njimi" si lahko preberete v brošuri

Spot kampanje si lahko ogledate tukaj.

Za ogled uradne spletne strani Sveta Evrope kliknite tukaj (v angleškem jeziku)