Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Simboli

Evropska zastava

Vsak pozna evropsko zastavo: 12 zlatih zvezd v krogu na modri podlagi. Sprejel jo je Odbor ministrov Sveta Evrope leta 1955 na predlog Parlamentarne skupščine. Krog zvezd predstavlja zvezo evropskih narodov. Število zvezd v zastavi se ne spreminja, saj število dvanajst simbolizira popolnost in celovitost. Od maja 1986 dalje je evropska zastava tudi uradni simbol Evropske unije.

Informacije v zvezi z uporabo evropskega simbola za druge posameznike ali organizacije lahko dobite pri oddelku za splošne in pravne zadeve Sveta Evrope v Strasbourgu ali pri Evropski komisiji v Bruslju.

Evropska zastava
Evropska zastava
 

Evropska himna

Leta 1972 je Odbor ministrov sprejel glasbeno priredbo preludija Ode radosti iz Beethovnove Devete simfonije za evropsko himno. Priredba je delo Herberta von Karajana. Igrajo jo ob evropskih prireditvah in svečanostih.

Logotip Sveta Evrope

Logotip Sveta Evrope
Logotip Sveta Evrope
 

Dan Evrope

Leta 1964 se je Odbor ministrov odločil, da se 5. maj, obletnica ustanovitve Sveta Evrope, praznuje kot Dan Evrope. Namen tega praznika je ljudem čim bolj približati idejo o evropskem povezovanju.

Svet Evrope se je vse od njegove ustanovitve zavedal, da Evropa potrebuje simbol s katerim se bodo njeni prebivalci lahko identificirali. Za tak simbol so 25. oktobra 1955 v Parlamentarni skupščini soglasno sprejeli krog zlatih zvezdic na modri podlagi. 8. decembra 1955 je Odbor ministrov ta simbol proglasil za Evropsko zastavo.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je večkrat izrazila željo, naj tudi druge evropske institucije sprejmejo to zastavo za svoj simbol, saj bi s tem okrepili idejo o solidarnosti med različnimi organizacijami v združeni in demokratični Evropi.

Iniciativo za sprejem zastave v Evropski skupnosti je podal Evropski parlament. Osnutek resolucije je bil predstavljen leta 1979. V resoluciji, ki je bila sprejeta aprila 1983 je Parlament sklenil, da mora biti zastava Evropske skupnosti enaka zastavi Sveta Evrope. Na sestanku Sveta Evrope junija 1984 v Fontainbleau so poudarili, kako pomembno je spodbujanje evropske identitete, tako v očeh njenih prebivalcev kot v očeh sveta. V Milanu, junija 1985, je predlog podprl tudi Adonninov odbor (Odbor »A People's Europe«). Svet Evrope je soglašal in Evropska skupnost uporablja to zastavo od začetka leta 1986.

Čeprav je evropska zastava prvotno predstavljala Svet Evrope in Evropsko skupnost (oziroma Evropsko unijo od Maastrichtske pogodbe naprej) je danes tudi simbol združene Evrope in evropske identitete.

Svet Evrope in institucije Evropske unije so izrazile zadovoljstvo z rastjo prepoznavanja zastave med evropskim prebivalstvom. Evropska komisija in Svet Evrope sta odgovorna za to, da vsi uporabniki spoštujejo evropske simbole in lahko za preprečitev njihove zlorabe uporabita vse potrebne ukrepe.

Grafični vodnik pomaga vsem, ki želijo pravilno reproducirati evropske simbole. Vključuje navodila, kako oblikovati simbol in definicijo standardnih barv.

Več o zastavi si lahko preberete tukaj