Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Nagovor Generalnega sekretarja

Zelo sem ponosen in vesel, da sem lahko danes z vami kot vaš novi generalni sekretar. Hvaležen sem, da ste me izvolili in sem tudi vesel, da ste na volitvah vsi sodelovali. Storil bom vse, da si zaslužim vaše zaupanje in spoštovanje. Kot parlamentarec sam dobro vem, kako pomembne so parlamentarne skupščine. Poskrbel bom, da bo potencial te skupščine v celoti izkoriščen. Če upoštevamo, da je ta skupščina medvladna organizacija, menim, da je enako pomembno tesno sodelovanje z vladami. Ničesar se ne da doseči brez tesnega stika z vsemi vladami te pomembne organizacije.

Ena mojih prvih prednostnih nalog bo nadaljevanje že začetega konstruktivnega procesa med Odborom ministrov in Parlamentarno skupščino. Med vladami in parlamentarci bodo vedno napetosti in nesoglasja. To je del naše demokracije. Zato imamo dinamiko v naših demokratičnih institucijah. Rad bi zagotovil, da je dinamika del Sveta Evrope. Ta dinamičnost, te napetosti in te razprave o stališčih, ki potekajo med parlamentarci in vladami, lahko koristijo naši veliki organizaciji. Če bi temu lahko primešali še malo humorja, bi bilo zelo dobro.

Na Norveškem je britanska televizijska serija "Yes, Minister" zelo priljubljena. V eni epizodi Sir Humphrey, visok državni uradnik, reče javnemu uslužbencu iz drugega oddelka: »Moj minister je moral danes odstopiti.« Drugi uslužbenec vpraša, zakaj in Sir Humphrey odgovori: »Spal je v parlamentu.« Drugi javni uslužbenec odgovori: »Ali ne naredi tega vedno, ko je v parlamentu?« Sir Humphrey pravi: »Problem je, da je danes zaspal in govoril ob istem času.«

To je pomemben trenutek zame. Verjamem v Evropo. Evropa je največji mirovni projekt v zgodovini. Kaj se je v prejšnjem stoletju na naši celini zgodilo po dveh svetovnih vojnah, je čudež. Svet Evrope je bil iz tega razloga nujno potreben. Krepitev človekovih pravic in demokracije je najboljši način za dosego miru. Nikoli ne smemo pozabiti, kaj je dajal znani filozof Edmund Burke: »Kjer se konča vladavina prava, se začne tiranija.« To je namen Sveta Evrope. Zato je tako pomembno, da se širi po celotni celini. Zato smo v dobrem položaju za konstruktivno partnerstvo z drugimi evropskimi institucijami, kot sta EU in OVSE. Ukrepati moramo skupaj za zagotovitev miru in krepitev človekovih pravic na celotni celini.

Prav tako moramo biti sposobni speljati reforme in biti bolj prilagodljivi in smotrni. Živimo v spreminjajočem se svetu. Moramo se znati prilagoditi novim razmeram. Med kampanjo sem vedno izrazil potrebo po reformi in bolj prilagodljivi organizaciji, ki se ukvarja z novimi razmerami v svetu.

Delal bom po svojih najboljših močeh. Zahvaljujem se gospodu Włodzimierzu Cimoszewewiczu za pošteno kampanjo in mu želim vse najboljše. Tukaj bom služil na enak način, kot sem služil v norveškem parlamentu - tako, da bom zastopal vse strani. Predstavljal bom vse, ne glede na to, ali so glasovali zame ali ne. Služil bom Svetu Evrope, zelo pomembni organizaciji. Služil bom idealom in standardom, ki so tako pomembni za našo celino. Hvala.

Thorbjørn Jagland