Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije
COE

Pravno sodelovanje

COE

Skupina držav proti korupciji (GRECO)

Boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu

Odbor ministrov je sprejel dve mednarodni pogodbi za okrepitev boja Sveta Evrope proti korupciji. To sta Kazenskopravna konvencija o korupciji in Civilnopravna konvencija o korupciji. Leta 2000 je bil sprejet Vzorčni kodeks obnašanja za javne uslužbence. Poleg tega je bil vzpostavljen nadzorni mehanizem GRECO (Skupina držav proti korupciji), ki deluje po načelih medsebojnega ocenjevanja in pritiska in naj bi zagotovil pravilno izvajanje teh dveh konvencij v državah pogodbenicah. V boju proti korupciji pa bo Svet Evrope sprejel še 20 usmerjevalnih načel in vrsto drugih mednarodnih pravnih aktov za boj proti korupciji.

Vsako leto Svet Evrope pripravi poročila o stanju organiziranega kriminala v Evropi in pregled najboljših praks v zvezi z določenimi ukrepi, v katerem so koristne informacije za boj proti temu pojavu.

V zvezi z bojem proti korupciji in organiziranemu kriminalu v državah v prehodu sta Evropska komisija in Svet Evrope pripravila skupno pobudo, imenovano projekt Hobotnica (Octopus). Namen projekta je utrditi zakonodajo, ustanove in prakso v vsaki od sedemnajstih držav, vključenih v ta projekt.

Svet Evrope organizira tudi letne konference posebej usposobljenih služb za boj proti korupciji. Na konferenci 2000, ki je bila v Istanbulu, so obravnavali preiskovanje, pregon in razsojanje korupcijskih zadev.

Za ogled spletne strani GRECO kliknite tukaj