Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Kampanje Sveta Evrope

12 stvari, ki jih niste vedeli o Svetu Evrope

Generalni sekretar Sveta Evrope navdih za Jamesa Bonda

Ne samo, da je bil sir Peter Smithers generalni sekretar Sveta Evrope med leti 1964 in 1969, možno je, da je služil pisatelju vohunskih kriminalk, Ianu Flemingu, kot navdih za Jamesa Bonda. Ne vemo, če je imel sir Peter raje pretresene ali zmešane martinije, vendar je med drugo svetovno vojno delal za britanske posebne enote. Sir Peter bi naj z Ianom Flemingom pobegnil v Bordeaux, ko so nacisti vkorakali v Pariz, in skupaj  naj bi poveljevala trgovskim ladjam, ki so prepeljale na stotine britanskih beguncev nazaj v Anglijo. Pravi renesančni mož, ki je kasneje postal eden najuglednejših vrtnarjev sveta in ena ključnih oseb v britanskem Kraljevem hortikulturnem združenju, obenem pa izdal nenavadno knjigo z naslovom Adventures of a Gardener, v kateri so popisani njegovi dosežki na področju vrtnarjenja in politični spomini.

Samo ena država izven Sveta Evrope

Svet Evrope, ki zaobjema približno petnajst časovnih con, od Grenlandije do Kamčatke in Malte do Islandije, je najstarejša in največja evropska politična organizacija. V svoj resnično panevropsko dimenzijo vključuje 47 držav članic. Samo ena evropska država, Belorusija, ni član, odkar so njeno članstvo začasno razveljavili 13. januarja 1997 zaradi pomanjkanja napredovanja na področju človekovih pravic in demokracije.

Svet Evrope izumil evropsko zastavo

Mogoče vas zanima, zakaj evropska zastava plapola tudi v državah, ki niso del Evropske unije, kot na primer v Rusiji ali Turčiji. Dejansko je Svet Evrope sprejel slaven krog rumenih zvezd na modri podlagi za svoj simbol leta 1955, od leta 1986 pa jo uporablja tudi Evropska unija. Zmagovalni predlog je bil izbran na tekmovanju, na katerem so zavrnili mnoge druge predloge, med drugim tudi skakajočega tigra in predlog sumljivo podoben ameriški zastavi. 12 zvezd ni nikdar imelo nobene povezave s številom držav članic. Izbrane so bile zato, ker število 12 simbolizira popolnost (število ur v dnevu, mesecev v letu, zodiakovih znamenj itd.).

Svet Evrope privzel evropsko himno

Tako kot z evropsko zastavo, tudi z evropsko himno. Svet Evrope je leta 1972 sprejel glasbeno priredbo preludija Ode radosti Ludwig van Beethovnove Devete simfonije za evropsko himno. Sloviti avstrijski skladatelj Herbert von Karajan je pripravil glasbeno priredbo in dirigiral na uradnem snemanju z Berlinskim filharmoničnim orkestrom. Zgoščenka Sveta Evrope, vključno s prvo hip hop verzijo evropske himne, je bila izdana leta 2004. Naslovljena Variations vključuje še druge priredbe Ode radosti, od orgel, klavirja (klasičnega in jazzovskega), rock kitare, jazz violine, tehna in trance priredbe. Pred kratkim je Svet Evrope produciral priredbo himne v romski izvedbi.

Evropsko sodišče za človekove pravice - odprto za vsakogar

Vsakdo se lahko obrne na Evropsko sodišče za človekove pravice, vključno s prebivalci neevropskih držav, v kolikor se pritožbe nanašajo na države, ki so ratificirale Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Pritožbe lahko podajo tudi posamezne države ali skupina držav proti drugi (tako imenovane meddržavne pritožbe). Sodišče odloča glede dopustnosti in vrednosti pritožbe in njegova sodba je zavezujoča za vse države podpisnice. Pomembno je, da Evropsko sodišče za človekove pravice ne zamenjate s Sodiščem Evropskih skupnosti, s sedežem v Luksemburgu, ki zagotavlja pravno skladnost pri razlagi in uporabi pogodb Evropske unije. Prav tako ni povezan z Meddržavnim sodiščem Združenih narodov, ki zaseda v Haagu.

Parlamentarna skupščina: odskočna deska do slave

Od Ukrajine (nekdanji premier Viktor Janukovič) do Nemčije (nekdanja državna kanclerja Helmut Schmidt in Helmut Kohl) in Turčije (predsednik Abdullah Gül), od Luksemburga (nekdanja namestnica premierja Lydie Polfer) do Estonije (nekdanja zunanja ministrica Kristiina Ojuland), mnogo sedanjih in nekdanjih državnih voditeljev ali ministrov je nekoč sedelo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope. Celo Winston Churchill je bil član britanske delegacije v Parlamentarni skupščini, preden je bil ponovno izvoljen za premiera. Bolj sodoben primer predstavlja sedanji gruzijski predsednik Mikheil Saakashvili, ki je bil ne samo podpredsednik Parlamentarne skupščine, temveč tudi pripravnik.

Odbor za preprečevanje mučenja in nečloveškega ravnanja ima možnost pregleda katerekoli zaporne ustanove

Do danes je Odbor za preprečevanje mučenja in nečloveškega ravnanja (CPT) opravil več kot 260 obiskov zaporov in priporov po vsej Evropi, nekatere je obiskal brez predhodnega opozorila, da bi ugotovil, če z zaprtimi osebami ravnajo s spoštovanjem in dostojnostjo. Odkar je bil CPT pred 20 leti ustanovljen, je objavil preko 200 poročil. Člani CPT-ja so neodvisni in nepristranski strokovnjaki z različnih področij, vključujoč pravnike, zdravnike in specialiste s področja kaznilništva in policije. Odbor ministrov, vrhovno telo Sveta Evrope, jih izvoli za štiriletni mandat, z možnostjo ponovne izvolitve.

Svet Evrope stane 560.000 € na dan

Proračun organizacije za leto 2009 znaša 205 milijonov evrov ali približno 560.000 evrov na dan. V primerjavi s proračunom EU, ki znaša 133 milijarde evrov letno. V proračun Sveta Evrope prispeva 47 držav članic. Največ prispevajo Francija, Nemčija, Italija, Rusija in Velika Britanija - približno 12%.

Popuščanje napetosti pred svojim časom - zahvala gre Svetu Evrope

Dolgo preden je nekdanji kancler Zahodne Nemčije slavno pokleknil pred spomenikom Varšavskemu getu leta 1970 - dejanje, ki ni bilo samo simbol pokore za nacistična grozodejstva, temveč tudi popuščanje napetosti do Vzhodne Evrope - je Svet Evrope podpiral popuščanje napetosti, še preden je postalo del uradne politike. Zaradi dobrih odnosov Sveta Evrope z nekaterimi državami srednje in jugovzhodne Evrope v 1960-ih so se zmanjšale napetosti s komunistično Evropo. Izhajajoč iz zapiskov s sestankov Sveta Evrope v Londonu maja 1969 pod predsedovanjem Willyja Brandta (tedaj zunanjega ministra Zahodne Nemčije) je Odbor ministrov Sveta Evrope prepričan, »da lahko mnogostranski stiki med Svetom Evrope in državami vzhodne Evrope na tehničnem, sodnem in kulturnem področju učinkovito prispevajo k popuščanju napetosti v Evropi«.

Ključna vloga v financiranju evropske filmske industrije

Vaš najljubši film, ki je pred kratkim osvojil oskarja ali zlatega medveda, bi kaj lahko nastal v koprodukciji s sredstvi Sveta Evrope. Odkar je bil ustanovljen leta 1989, je Eurimages - sklad za podpiranje koprodukcije, distribucije in prikazovanja evropskih igranih in dokumentarnih filmov, denarno podprl preko 1200 celovečernih filmov in dokumentarcev. Kar nekaj teh je prejelo ugledne nagrade (oskar, zlata palma, zlati medved itd.) Eurimages-jev primarni namen je kulturni: poskuša podpirati dela, ki odražajo številne obraze evropske družbe. Sekundarni namen je ekonomske narave: sklad vlaga v industrijo z namenom komercialnega uspeha, obenem pa pazi, da kinematografija odraža umetnost.

Čut za estetiko: nagrajena arhitektura in umetniška zbirka

Več kot 90 umetniških del - podarile so jih članice Sveta Evrope in države opazovalke - je možno najti, včasih diskretno, v poslopjih Sveta Evrope. Od elegantnega bronastega kipa Nike litovskega umetnika Petrasa Mazurasa, ki se nahaja na dvorišču, do Miru in življenja (okrasna freska v Palači Evrope) izraelskega umetnika Yaacova Agama - izbrana zbirka obsega raznolikost stilov in medijev ter vključuje tudi originalen del Berlinskega zidu pred Sodiščem za človekove pravice. Samo poslopje sodišča v obliki ladje je načrtoval vodilni britanski arhitekt sir Richard Rogers (med njegove druge projekte spada Pompidoujev center v Parizu in zavarovalnica Lloyda v Londonu). Najnovejša zgradba Sveta Evrope, Agora, slovesno odprta leta 2008, je dobila nagrado za najboljšo poslovno zgradbo (MIPIM Award) na letnem srečanju globalne nepremičninske industrije v Cannesu marca 2008.

Skorajda Nica

Na volitvah, ki jih je izvedla Evropska parlamentarna skupščina leta 1958 - predhodnica Evropskega parlamenta - je južno francosko letovišče, Nica, za osem glasov izgubilo proti Strasbourgu, ko so odločali o glavnem sedežu Evropskega parlamenta. Če bi Nica zmagala, bi najverjetneje tudi Svet Evrope za sedež svoje Parlamentarne skupščine izbral Azurno obalo. Dejansko je Bruselj dobil največ glasov, 170, Milano je bil na tretjem mestu s 155. Tri najvišje uvrščena mesta - Bruselj, Strasbourg in Milano - so nato preučili člani vlad Evropskih skupnosti in nazadnje izbrali Strasbourg.