Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije
COE

Odbor ministrov

Sestava

Kdo sedi v Odboru ministrov?

Ministri

Člani Odbora ministrov so zunanji ministri držav članic.

Namestniki ministrov

Maja 1951 je Odbor ministrov povabil vse države članice, da določijo svojega redstavnika, ki bo v stalnem stiku z organizacijo. Vsi stalni predstavniki so nastanjeni v Strasbourgu. To so običajno višji diplomati s statusom ambasadorja včasih pa imajo status odpravnika poslov.

Leta 1952 je Odbor določil, da lahko vsak minister imenuje svojega namestnika. Namestniki imajo enake pravice odločanja kot ministri. Namestniki so običajno hkrati tudi stalni predstavniki države članice.

Sledeči po rangu pomembnosti v delegaciji posamezne države je namestnik stalnega predstavnika, ki pa ga ne smemo zamenjevati z namestnikom ministra.

Sekretariat

Sekretariat odbora ministrov (SECCM) je sestavljen iz približno 25 članov Generalnega sekretariata. Predseduje mu Sekretar odbora ministrov, ki zaseda položaj Generalnega direktorja.

SECCM pripravlja srečanja ministrov in njihovih namestnikov.

Kdaj se sestaja?

Ministri

Odbor ministrov se na ministrski ravni sestaja enkrat letno, običajno maja ali novembra (ob zamenjavi predsedstva). Seje običajno potekajo v Strasbourgu in trajajo dan ali dva.

Čeprav je pri pogovorih poudarek na političnih vprašanjih lahko ministri razpravljajo o vseh zadevah pri katerih obstaja medsebojni interes, razen o vprašanju državne obrambe.

Zapiski posameznih sej so tajni, ob koncu vsakega srečanja pa ministri izdajo končno poročilo. Ob koncu srečanja lahko izdajo tudi eno ali več deklaracij.

Srečanja potekajo po pravilih Poslovnika Odbora ministrov. Običajno ta srečanja potekajo v sejni dovarani Odbora ministrov.

Namestniki ministrov

Se srečujejo enkrat tedensko. Nekajkrat tedensko pa se posamezni namestniki srečujejo v področnih Odborih.