Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Druga javna obravnava PACE o postopkih ob pandemiji nove gripe

30.03.2010, Strasbourg, Pariz

»Naslednjič, ko bo nekdo zaradi pandemije povzročil prazen preplah, tega velika večina ne bo vzela resno,« je bilo povedano na današnji obravnavi o postopkih ob izbruhu H1N1 pandemije, ki jo je v Parizu organiziral Odbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PACE) za socialne, zdravstvene in družinske zadeve. »Pandemija ne more biti karkoli, kar razglasi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Če se bo izkazalo, da je imel prav bivši član PACE Wolfgang Wodarg, ko je rekel, da so se za pandemijo odločili zaradi višjih zaslužkov farmacevtske industrije, potem se to lahko izkaže za največji zdravstveni škandal doslej,« je povedal Paul Flynn (UK, SOC), posebni poročevalec PACE.

Sodelujoči so obžalovali, da Svetovna zdravstvena organizacija ni uspela popraviti svojega stališča o pandemiji. Prav tako so opozorili na možnost podobnega primera, če se iz tega ne bi ničesar naučili. »Svet ne zaupa več WHO, toda takšno organizacijo potrebujemo in zato si mora zopet povrniti zaupanje,« je dodal Flynn.

Flynn je izkazal spoštovanje pogumu poljske ministrice za zdravje Ewe Kopacz, ki se je uprla farmacevtski industriji in ni naročila cepiv. Rekla je, da zaslužki farmacevtskih podjetij ne morejo biti bolj pomembni od ljudi.

Pozvala je WHO, da takoj preuči svoje stališče in zmanjša stopnjo nevarnosti za pandemijo. Prav tako je razkrila pomanjkanje solidarnosti med evropskimi državami, ko je bila pandemija razglašena, in pomanjkanje koordinacije na ravni EU.

Marc Gentillini, strokovnjak s področja nalezljivih bolezni in bivši predsednik francoskega Rdečega križa, je obžaloval, da ne obstaja nekakšna evropska zdravstvena politika ter pozval h gradnji Evrope zdravja, kot jo je poimenoval. »Načelo previdnosti ne sme biti zlorabljeno v politične namene,« je povedal.

Raziskovalec na področju zdravja dr. Tom Jefferson iz neodvisne Cochrane Collaboration je poudaril, da je parlamentarna demokracija najboljše zagotovilo, da privatni interesi ne prevladajo nad suverenostjo držav: »Verjamemo, da ima demokracija  nadzorni sistem, ki deluje. Javni zdravstveni sistem se ne sme zanašati na privatno strokovno znanje,« je opozoril ter poudaril, da se t.i. strokovnjaki niso pojavili kot zvončki, temveč so »bili imenovani in določeni za glavne mnenjske voditelje.«

Michele Rivasi, članica Skupine zelenih v Evropskem parlamentu, ki poziva člane Evropskega parlamenta, da raziščejo postopke ob izbruhu nove gripe, je opisala kroniko napovedi pandemije in oznanila naglico, s katero je WHO razglasila pandemijo. Vprašala je, ali od WHO dobimo vso resnico. Poudarila pa je tudi pomen sodelovanja med PACE in Evropskim parlamentom pri tem vprašanju.

Udeleženci obravnave so obžalovali, da je WHO zavrnila sodelovanje na tej drugi obravnavi.

Video druge obravnave

Memorandum Paula Flynna

Napoved druge obravnave o postopkih ob izbruhu nove gripe

Prva obravnava o postopkih ob izbruhu nove gripe

 

 

Vse novice