Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Zvezde se predstavijo v podporo odpravi telesnega kaznovanja otrok

29.09.2008, Ljubljana

Včeraj je Ljubljana ob Tromostovju utripala z otroki in za otroke. Zavod enostavno prijatelji je v sodelovanju s Svetom Evrope organiziral prireditev Zvezde se predstavijo. Hkrati so otroci in ostali obiskovalci dvignili svoje roke proti telesnemu kaznovanju otrok in tako podprli vseevropsko pobudo Sveta Evrope Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo. Dvigni svojo roko proti telesnemu kaznovanju!

Otroci so nastopali in predstavljali svoje pevske in plesne talente ter pokazali, da tudi najmlajši že zelo dobro igrajo na najrazličnejše inštrumente. Roke so uporabljali le za igranje in aplavz, ki so si ga mlade zvezde vsekakor zaslužile. Zapela je tudi glasbenica Tinkara Kovač, ki je velika podpornica pobude Sveta Evrope. Otroke in starše je nagovorila in poudarila pomen ljubezni do otrok, ki si nikoli ne zaslužijo telesne kazni.

Tinkara Kovač o svojem videnju vzgoje otrok: "Otroci so čista, nedolžna in čudovita bitja. Vzgajamo jih tako, da ohranijo svojo osebnost in da jo znajo prilagajati družbenim normam. Treba jih je spoštovati in nagraditi, ne pa kaznovati in zatirati. Tradicionalni vzgojni koncept, pri katerem je starševstvo utemeljeno na strahu in raznih prepovedih, mi ni blizu. Mislim, da se starši moramo prilagajati otrokovim pozitivnim in negativnim čustvom, potrebam in željam - vse to, preko komunikacije. Z dotiki, božanjem, pogledi, s petjem, z besedami. Nikoli z nasiljem. Nasilje je nasilje in pika. Nosi posledice ne samo na otrocih, ampak tudi na starših in ostalih družinskih članih. Prinese samo negativne stvari: tesnobo, bolečino, ponižanje, šibko samospoštovanje, tegobe, vezane na zdravje, samodestruktivnost, prezir. Ne smemo pozabiti, da otroci ljubijo starše brezpogojno ne glede na to, kako z njimi ravnajo - zato je razvoj otrokovega samospoštovanja, ki ga gradimo samo in izključno BREZ nasilja, pomemben, ne zato, ker bi bilo primarno, kakšen odnos bo imel otrok do staršev, temveč zato, ker je od tega odvisno, koliko se bo imel rad. In od tu naprej se lahko šele začnemo pogovarjati."

Več o pobudi Sveta Evrope na www.coe.si

Avtor slike: Foto Jovo

Vse novice