Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Video nadzor predstavlja grožnjo temeljnim svoboščinam

11.07.2007, Strasbourg

Evropska komisija za demokracijo skozi pravo (Beneška komisija) je javno objavila poročilo o skladnosti video nadzora javnih mest s strani javnih operaterjev in zaščite temeljnih svoboščin.

Beneška komisija je ugotovila, da takšna praksa predstavlja grožnjo temeljnim svoboščinam, spoštovanju zasebnega življenja ter pravici do svobodnega gibanja. Prav tako se dotika določenih vprašanj varovanja osebnih podatkov, ki bi bili pridobljeni na ta način.

 

Čeprav obstajajo razlogi za javno varnost, je Komisija povabila države članice naj:

 

sistematično označijo cone, v katerih poteka video nadzor;

ustanovijo neodvisno telo, na nacionalni ravni, ki bo zagotovilo, da bodo nameščanja kamer potekala v skladu z veljavno zakonodajo, upoštevala določila Evropske konvencije o človekovih pravicah ter mednarodna besedila, ki se nanašajo na varstvo podatkov.

 

Beneška komisija obravnava takšen nadzor s strani zasebnih operaterjev kot grožnjo osebnim svoboščinam in priporoča, da je ima vsak, ki je predmet takega nadzora, možnost, da si ogleda podatke, ki so zbrani na ta način in da je obveščen o namenu za katerega so ti podatki zbrani. Oprema, ki se jo uporablja za video nadzor mora biti na voljo za pregled pristojnim oblastem.

Beneška komisija je svetovalni odbor Sveta Evrope, ki obravnava ustavne zadeve. Sestavljajo jo neodvisni strokovnjaki in trenutno v njej sodeluje 48 držav.

Besedilo mnenja si lahko preberete tukaj (stran je v angleškem jeziku).

Več informacij najdete na www.venice.coe.int

Vse novice