Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Težka lekcija za Evropo pri boju proti terorizmu

19.03.2009, Washington

  V svojem govoru Organizaciji ameriških držav (OAS) v Washingtonu D.C. je generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis dejal, da je »vesel«, da je nova ameriška administracija sprejela pristop do človekovih pravic, ki »zavrača ponarejeno izbiro med varnostjo in svobodo«.

Govor v Dvorani Amerik - prvi v prestižni Seriji predavanj Amerik, ki ga je kdajkoli imel generalni sekretar Sveta Evrope - se je osredotočil na 'univerzalnost' človekovih pravic. Generalni sekretar je terorizem navedel kot primer izzivov ohranjanju človekovih pravic: »Dejstvo je, da ima Evropa dolgo in krvavo izkušnjo s terorizmom. Naša lekcija je bila težka; cilj nikoli ne sme biti boj proti terorizmu temveč poraz terorizma,« je povedal. »Na koncu dneva je edina učinkovita protiteroristična politika takšna, ki ustavi več teroristov kot jih pomaga rekrutirati.«

Generalni sekretar je vse države pozval, da skozi učinkovit medkulturni dialog promovirajo in ščitijo človekove pravice, vse demokracije, vključno z Združenimi državami Amerike, pa opomnil, naj bodo »bolj samokritične in odprte do zunanjih pripomb in nasvetov.« Zavrnil je argumente, da si določene države - predvsem države v razvoju - ne morejo privoščiti človekovih pravic, ker je avtoritarno vladanje bolj učinkovito za graditev nacije, gospodarski napredek in okrepitev državnih struktur.

V govoru je prav tako pojasnil, da Svet Evrope predstavlja svetovni primer ohranjanja človekovih pravic. Poudaril je 'novo generacijo' evropskih konvencij - vključno s Konvencijo Sveta Evrope o ukrepanju proti trgovini z ljudmi in Konvencijo o kibernetski kriminaliteti - ki ne le združujejo močne čuvaje človekovih pravic z inovativnimi pristopi v mednarodnem pravnem sodelovanju, temveč so tudi odprete za neevropske članice«.

Oddelek Sveta Evrope za odnose z javnostmi
Tel: +33 (0)3 88 41 25 60
Fax:+33 (0)3 88 41 39 11
pressunit@coe.int

http://www.coe.int/

 

Vse novice