Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Generalni sekretar ob svetovnem dnevu Romov

08.04.2009, Strasbourg

Izjava generalnega sekretarja Sveta Evrope Terryja Davisa

 

 »Kot posledica burne zgodovine in stalnega izkoreninjanja Romov so le-ti postali posebno ranljiva manjšina, ki je pogosto v slabšem položaju (...), zato potrebujejo posebno zaščito.« To je navedek iz sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice. Čeprav je bila izdana že leta 2007, je še vedno enako ustrezna.   

V vseh demokratičnih družbah morajo biti rasistični napadi in umori obsojeni in krivci kaznovani. Zaradi zadnjih napadov na Rome v različnih delih Evrope se moramo soočiti z grozljivo situacijo in se zamisliti.

Čeprav se nacionalne integracijske politike izvajajo že več kot desteletje, ostajajo predsodki o Romih in nerazumen strah pred njimi še vedno zelo močni, v nekaterih primerih so postali še močnejši.

Da bomo lahko delovali učinkovito v boju proti diskriminaciji, moramo nujno oceniti in spremeniti integracijske politike za Rome. Vanje moramo vključiti varovala pred diskriminacijo ter izobraževanje vseh o strpnosti in spoštovanju drugačnih, ki pa so še vedno enaki. Zgodovina nam kaže, da je boj proti rasizmu lahko uspešen le, če ga sprejme večina prebivalstva.

V nekaterih državah Romi predstavljajo socialen problem, ali še slabše - varnostni problem. Zato je moteče opazovati, kako se je rasno in etnično profiliranje ponovno vzpostavilo kot del nekaterih varnostnih politik.

Svetovni dan Romov 2009 predstavlja priložnost za vse vlade, mednarodne organizacije in civilno družbo, da dokažejo, da kljub trenutni ekonomski situaciji nameravajo namentiti čas, energijo in vire, da zagotovijo vsem Romov v Evropi uživanje človekovih pravic enkopravno z ostalimi evropskimi državljani.

 

Oddelek za medije Sveta Evrope
Tel: +33 (0)3 88 41 25 60
Fax:+33 (0)3 88 41 39 11
pressunit@coe.int

http://www.coe.int/

Vse novice