Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Svet Evrope proti diskriminaciji in za vključevanje

03.11.2008, Strasbourg

Zadnje raziskave kažejo na povečano islamofobijo in antisemitizem, ki se danes pojavlja v Evropi in svetu; od rasističnih himen na nogometnih štadionih do oskrunjenih pokopališč. Svet Evrope bo v mesecu novembru z različnimi dogodki obeleževal boj proti nestrpnosti in promoviral vključevanje in pravičnost.

V novembru obeležujemo dva mednarodna dneva na temo diskriminacije: 9. november je mednarodni dan proti fašizmu, nacizmu in antisemitizmu, 16. november je mednarodni dan strpnosti. Svet Evrope bo spodbudil ali sodeloval v naslednjih dogodkih, s katerimi se želi obrniti v preteklost ter se soočiti z današnjimi izzivi v Evropi:

• Mednarodna konferenca, 4. do 8. november, Baku (Azerbajdžan): "Različne oblike islamofobije in ksenofobije: njihov vpliv na mlade in vloga mladih pri njihovem preprečevanju". Glavna tema je »preko verskih razlik«.

• 4. seminar Sveta Evrope za ministre za izobraževanje, 5. do 7. november, Dachau in Nürnberg: "Učenje spominjanja za Evropo svobodo in vladavine prava"

• "Pridobljena spoznanja? Spominjanje holokavsta in boj proti antisemitizmu": srečanje organizira Delovna skupina za mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja o holokavstu, spominjanju in raziskovanju; v sodelovanju z OVSE in ODIHR na Dunaju 10. novembra. Sovpada s 70. obletnico »kristalne noči«. Dogodka se bo udeležil generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis.

• "Lizbonski forum" med 10. in 11. novembrom, ki ga organizira Center Sever-Jug Sveta Evrope z namenom spregovoriti o "univerzalnosti človekovih pravic in njihovega uresničevanja na mednarodnih in regionalnih ravneh." Sodelovala bosta namestnica generalnega sekretarja Maud de Boer-Buquicchio in predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice Jean-Paul Costa.

• "Človekove pravice v kulturno raznolikih družbah: izzivi in pričakovanja," konferenca v Haagu 12. in 13. novembra.

Predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Lluis Maria de Puig bo sodeloval na konferenci, ki jo v Parizu 6. novembra organizira EFI (European Friends of Israel) in bo doprinesla k debati promocije evropsko-izraelskega dialoga in sodelovanja. Predsednik de Puig pa bo 10. novembra v okviru mednarodnega dneva strpnosti in medkulturnega dialoga sodeloval v Bruslju ob komemoraciji »kristalne noči«.

Skozi celo leto 2009 bodo potekale aktivnosti Sveta Evrope v okviru kampanje »Spregovori proti diskriminaciji«.

Oddelek za medije Sveta Evrope
Tel: +33 (0)3 88 41 25 60
Fax:+33 (0)3 88 41 39 11
pressunit@coe.int
www.coe.int/press

Vse novice