Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

"Sporočam ti, da te imam rad" danes na Otroškem bazarju

11.09.2008, Ljubljana

V okviru pobude Sveta Evrope za prepoved telesnega kaznovanja otrok »Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo. Dvigni svojo roko proti telesnemu kaznovanju!« potekajo ustvarjalne delavnice na letošnjem 3. Otroškem bazarju na ljubljanskem Gospodarskem  razstavišču vsak dan od četrtka 11. septembra do nedelje 14. septembra. Na današnji delavnici za naslovom SPOROČAM TI, DA TE IMAM RAD so otroci izdelali prave razglednice, jih poslikali z motivi na temo "moja družina" in jih nato poslali svojim najdražjim. Delavnice Sveta Evrope, ki jih izvaja Zavod Enostavno prijatelji bodo na programu Otroškega bazarja tudi v petek, 12.9., ob 12.uri in v soboto, 13.9. in v nedeljo, 14.9., obakrat ob 11. uri, v ustvarjalnem kotičku, hala A2, na Gospodarskem razstavišču.

Svet Evrope poziva vlade vseh svojih 47 držav članic, naj zakonsko prepovejo telesno kaznovanje otrok v vseh okoljih in okoliščinah. Osemnajst evropskih držav je to že storilo, med njimi žal še ni Slovenije. Študije kažejo, da v državah, kjer je telesno kaznovanje zakonito, starši vanj verjamejo in ga tudi uporabljajo. Raziskava, ki jo je leta 2005 pripravil Forum zoper telesno kaznovanje otroka v družini, ki deluje pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, je pokazala, da je 68 % staršev v svojem otroštvu doživelo telesno kaznovanje, 37 % teh staršev pa naprej telesno kaznuje lastne otroke.

Svet Evrope želi spodbuditi države članice, da bi vlade poleg zakonske prepovedi sprejele tudi ukrepe za podporo družinam (na primer uskladitev družine in dela), razvojem podpornih programov za starše (kot na primer svetovanje ali usposabljanje), ozaveščanjem in ukrepi, ki bi družbo dokončno odvrnili od nasilja. Pozitivno starševstvo temelji na spoštovanju otrokovih človekovih pravic in predstavlja nenasilno okolje, v katerem starši za reševanje konflikta ali “vcepljanja ” discipline in spoštovanja ne uporabljajo telesnega ali psihološko poniževalnega kaznovanja.

Več o pobudi Sveta Evrope: WWW.SVETEVROPE.SI
Več o Otroškem bazarju: www.otroskibazar.si
Več o Zavodu Enostavno prijatelji: enostavnoprijatelji.si

 

Vse novice