Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Slovenski muslimani ali muslimanski Slovenci? – vabljeni na javno razpravo

19.05.2009, Koper

V okviru kampanje Sveta Evrope »Spregovori proti diskriminaciji« bo danes v Kopru na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem v Foresteriji (poleg Pretorske palače) ob 15.30 uri potekala javna razprava Slovenski muslimani ali muslimanski Slovenci?, Izzivi preoblikovanja evropske javnosti in nacionalnih kultur.

V Evropi se že dlje časa utrjuje zavest o spremenjeni podobi sodobne javne kulture. Tako procesi globalizacije kot tudi evropske širitve prispevajo, da javni prostori postajajo vse bolj kulturno razgibani, raznoliki in identitetno pluralni. Hkrati s procesi množenja kulturne raznolikosti se širijo poskusi preprečevanja, da bi določenim skupnostim dovolili dostop do legitimnega glasu javnosti ter sooblikovanja evropske družbe prihodnosti. Med mnogoterimi skupnostmi, ki tvorijo kulturno identiteto današnje Evrope, so posebej izpostavljeni muslimani, katerih verski simboli (npr. rute, džamije) predstavljajo prikladen poligon za širitev kolektivnih strahov in ksenofobnega nacionalizma. 

Je mogoče prav s pomočjo muslimanov v Evropi (pri)vzgojiti drugačen pogled, s katerim ocenjujemo kulturno identiteto Evrope? Je spopad z islamofobijo lahko osnova za oblikovanje novega razumevanja drugačnosti v Evropi, takšnega, ki bo vodilo k pluraliziranju in demokratiziranju javne kulture tudi v Sloveniji?

Razpravljalci:

  • dr. Ksenija Horvat Vidmar, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
  • Faila Pašić Bišić, Človekoljubno dobrodelno društvo UP, Jesenice
  • dr. Beatriz Tomšič Čerkez, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani
  • Sami Al-Daghistani, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
  • Emina Hadžić, Zavod Krog, Koper

bodo na ta vprašanja odgovarjali s perspektive aktualnega družbenega dogajanja v Evropi in Sloveniji ter na podlagi svojih osebnih izkušenj in zaznavanj poskušali izzvati utečene predstave o muslimanih v Sloveniji.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite v prostorih drugačnosti!

 ***

Svet Evrope je v letošnjem letu začel z novo vseevropsko ozaveščevalno in izobraževalno kampanjo »Spregovori proti diskriminaciji«, s katero nadaljuje svoja prizadevanja proti nestrpnosti. Kampanja je nadaljevanje uspešne mladinske kampanje "Vsi drugačni - vsi enakopravni", pomembno pa dopolnjuje kampanjo »Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome«. Kampanja se osredotoča na ozaveščanje o diskriminaciji in na obsojanje diskriminacije, predvsem diskriminacije, ki temelji na etničnemu ali rasnemu poreklu posameznika. V okviru kampanje v sodelovanju z angažiranimi organizacijami in posamezniki pripravljamo dogodke, s katerimi predstavljamo najbolj diskriminirane skupine v Sloveniji, umeščamo v »drugačnost« ter skozi strokovno vodeno diskusijo usmerjamo v konstruktivni razmislek in konkreten pristop k strpnosti. Več na: http://www.coe.si/http:/www.coe.si/sl/dejavnosti/kampanje_sveta_evrope/spregovori_proti_diskriminaciji

Vse novice