Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Razprava in razstava o prizadevanjih proti telesnemu kaznovanju otrok

28.04.2010, Strasbourg

Sredi intenzivne medijske razprave o telesnem kaznovanju otrok so zagovorniki prepovedi telesnega kaznovanja otrok pregledali, kako se je tema razvijala, odkar je Švedska sprejela prepoved za tovrstno kaznovanje 30 let nazaj, s čimer je postala prva država, ki prepoveduje vse oblike nasilja nad otroci, tudi doma.
Pred stotinami gledalcev, med katerimi so bili tudi člani nacionalnih parlamentov iz cele Evrope, ki so se udeležili zasedanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, je namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope Maud de Boer-Buquicchio odprla razstavo »Odpravimo telesno kaznovanje otrok«.
Na razstavi so predstavljeni tudi panoji ljudi, ki so podpisali peticijo za prepoved telesnega kaznovanja otrok po Evropi, med katerimi so tudi nogometni klub Real Madrid, Njeno Veličanstvo švedska kraljica Silvia, italijanska igralka Claudia Cardinale in nekdanji ruski predsednik Mihail Gorbačov. Iz Slovenije so peticijo podpisali predsednik republike dr. Danilo Tuerk, predsednik Državnega zbora RS dr. Pavel Gantar in varuhinja za človekove pravice dr. Zdenka Čebašek Travnik.  

Na razpravi, ki jo je v sejni sobi Odbora ministrov organiziral Svet Evrope v sodelovanju z nevladno organizacijo Save the Children iz Švedske, so bili prisotni naslednji udeleženci:
·        Maud de Boer-Buquicchio, namestnica sekretarja Sveta Evrope
·        Švedski ambasador Per Sjögren
·        Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Thomas Hammarberg
·        Generalna sekretarka organizacije  Save the Children Elisabeth Dahlin
·        Pediater ter član francoskega parlamenta Edwige Antier
·        Zastopnica nacionalnega parlamenta Češke Republike ter članica Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Michaela Šojdrová
·        Zastopnica spodnjega doma Velike Britanije ter članica Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Christine McCafferty.
Do danes je 20 evropskih držav uvedlo prepoved telesnega kaznovanja, 8 pa se jih je zavezalo k temu. Na debati so obravnavali vprašanja kot, zakaj je pomembno prepovedati telesno kaznovanje otrok, ali ima država pravico posredovati v zasebnost doma ter kaj lahko Svet Evrope ponudi tistim, ki si prizadevajo doseči prepoved telesnega kaznovanja?

Oglejte si tudi nov članek Komisarja za človekove pravice Sveta Evrope o telesnem kaznovanju otrok: http://commissioner.cws.coe.int/tiki-view_blog.php?blogId=1

Govor namestnice generalnega sekretarja Maud de Boer-Buquicchio
Sporočilo za javnost
Program » Gradimo Evropo za otroke in z otroci« 

 

Vse novice