Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Otvoritev razstave Kakšna kazen je prava?

13.02.2009, Ljubljana

V četrtek, 12. februarja 2009, so se otroška dela z natečaja Kakšna kazen je prava? za en mesec 'naselila' v razstavni prostor Art centra Pionirskega doma na Komenskega 9 v Ljubljani. Otvoritve razstave se je udeležila tudi soproga predsednika države, gospa Barbara Miklič Türk, ki je podpornica kampanje Sveta Evrope proti telesnemu kaznovanju otrok.

Avtorji razstavljenih del so otroci, nagrajenci natečaja revij Pil in Plus ter Informacijskega urada Sveta Evrope v RS, kustosinja pa Tina Pleško iz Art centra Pionirskega doma.

Razstavljena dela so rezultat ustvarjalnega natečaja za otroke in mladino na temo telesnega kaznovanja in pozitivnega starševstva Kakšna kazen je prava?, v katerem so sodelovali otroci iz osnovnih šol iz vse Slovenije. Nagrajena dela so zelo različna in izvirna, z različnih umetniških področij, od slikanja, pisanja pesmic, stripov do filmov posnetih na video. Veliko vlogo pri pripravi del so odigrale tudi mentorice otrok, saj so se po večini šolah na natečaj dobro pripravili. V delavnicah so se pogovarjali o nasilju in telesnem kaznovanju otrok. Da je bilo to učinkovito, se kaže tudi v razstavljenih delih. Večina sodelujočih otrok kot učinkovito kazen predlaga odvzem računalnika, veliko pa jih poudarja tudi, da je najpomembnejši pogovor s starši o prekršku. Zanimivo je tudi, da jih je kar nekaj omenilo, da "jasno, da ga biksamo, saj smo najstniki, to najstniki počnejo. Starši bi morali imeti več razumevanja. Saj si zaslužimo kazen, ampak ta naj ne bo tepež."

Natečaj je v sodelovanju Informacijskega urada Sveta Evrope v RS ter revij Pil in Plus potekal od oktobra do decembra lani. V januarju letos je komisija (TV voditelja otroških in najstniških oddaj Davor Božič in Ana Marija Mitić, urednica PIL-a Jana Zirkelbach in direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope v RS Kristina Plavšak Krajnc) izbrala 10 nagrajenih del za Pilov razpis (skupno 29 nagrajencev v starosti od 8 do 12 let) in 8 nagrajenih del za Plusov razpis (skupno 22 nagrajencev v starosti od 12 do 15 let).

Razstava bo v Art centru Pionirskega doma na Komenskega 9 v Ljubljani na ogled od četrtka, 12. februarja, vsak delavnik, od 15. do 19. ure, vse do 12. marca 2009.

Veselimo se vašega obiska.

Vse novice