Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: V prestolnici Belorusije odprli Informacijsko točko Sveta Evrope

09.06.2009, Minsk

Na Inštitutu za novinarstvo na Beloruski državni univerzi v Minsku so danes odprli Informacijsko točko Sveta Evrope, ki bo opravljala pomembne naloge obveščanja o aktivnostih Sveta Evrope ter ozaveščanja o evropskih vrednotah in standardih, zlasti na področju človekovih pravic, demokracije in pravne države. Informacijsko točko so slavnostno odprli predsedujoči Odboru ministrov Sveta Evrope slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, beloruski zunanji minister Sergej Martinov, namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope Maud de Boer-Buquicchio, poročevalec Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za Belorusijo Andrea Rigoni in predsednik Beloruske državne univerze Sergej Ablameiko.

Žbogar je ob otvoritvi informacijske točke, ki predstavlja prvi korak pri ponovnem poglabljanju sodelovanja med Svetom Evrope in Belorusijo, izrazil prepričanje, da si o vlogi informacijske točke delimo enako vizijo: da bo dosegljiva vsem državljanom in bo v sodelovanju z beloruskimi oblastmi in civilno družbo pomagala promovirati standarde in vrednote Sveta Evrope.

Na temo okrepljenega sodelovanja med Svetom Evrope in Belorusijo se je tudi srečal s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, ministrom za zunanje zadeve Sergeijem Martynovim ter predsednikom predstavniškega doma Vladimirjem Andrejčenkom. Pozdravil je napredek pri doseganju standardov Sveta Evrope, npr. izpustitev nekaterih političnih zapornikov, registracijo nekaterih nevladnih organizacij, vzpostavitev posvetovalnih forumov in omogočano distribucijo neodvisnih medijev. Najvišje beloruske predstavnike je pozval k nadaljnjemu izvajanju reform. Prav tako je minister Žbogar pozval k sodelovanju med Informacijsko točko Sveta Evrope in drugimi predstavništvi mednarodnih organizacij v Minsku, npr. pisarno OVSE.

Slovenija kot predsedujoča Odboru ministrov Sveta Evrope podpira beloruski pristop k nekaterim konvencijam Sveta Evrope, kakor tudi obnovo statusa posebne gostje v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope, je sogovornike seznanil minister Žbogar ter jih spodbudil k nadgradnji sodelovanja z Beneško komisijo in ODIHR, ki jim lahko pomagata pri oblikovanju boljše volilne zakonodaje. Na srečanjih z vsemi sogovorniki je pozval k ukinitvi smrtne kazni.

* * *

Odbor Parlamentarne skupščine SE za politične zadeve je 26. maja 2009 podprl idejo za ponovno vzpostavitev posebnega statusa gosta za beloruski parlament, ki je bil suspendiran od leta 1997, z namenom, vključiti se "v politični dialog z oblastmi", ob hkratni podpori "krepitvi demokratičnih sil in civilne družbe v državi". Parlamentarna skupščina mora sprejeti stališče o tem vprašanju na svojem naslednjem zasedanju v Strasbourgu 22.-26. junija. 
 

Kontakti za medije:

v Minsku: Ihar Horski, predstavnik za odnose z javnostmi, Informacijska točka Sveta Evrope (9, Kalvariiskaya street, Minsk), horski@bsu.by

v Strasbourgu: Estelle Steiner, predstavnik za medije, Tel. +33 3 88 41 33 35, mobile +33 6 08 46 01 57, estelle.steiner@coe.int

 

Vse novice