Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: V Kamencih začetek Evropske poti romske kulture in dediščine

08.10.2009, Lendava/Kamenci

Lendava in romsko naselje Kamenci sta gostila mednarodno konferenco v organizaciji Urada Vlade RS za narodnosti in Sveta Evrope, s katero bo tudi v praksi zaživel projekt Sveta Evrope Evropska pot romske kulture in dediščine. Na konferenci so poleg slovenskih organizacij, vključenih v projekt (Slovenski etnografski muzej in Društvo Romano pejtaušago/Romsko prijateljstvo), sodelovale tudi partnerske organizacije iz Španije, Nemčije, Velike Britanije, Grčije in Romunije. Vse se v svojih okoljih ukvarjajo s promoviranjem romske kulture in so v omenjeni projekt Sveta Evrope aktivno vključene. S svojimi dejavnostmi, ki so bile »v živo« predstavljene v romskem naselju Kamenci, udejanjajo osnovni namen poti romske kulture in dediščine, tj. ustvarjanje mostu med romskimi in ne-romskimi skupnostmi po vsej Evropi.

Robert Palmer: Z Evropsko potjo romske kulture in dediščine nad ignoranco

Osrednja govorca prvega dne konference sta bila ministrica za kulturo Majda Širca in Robert Palmer, direktor Direktorata Sveta Evrope za kulturo, kulturno in naravno dediščino.

 

Ministrica za kulturo Majda Širca je v uvodnem nagovoru poudarila, da ni boljšega načina za spoznavanje drugačnega in drugega kot neposredni stik. Evropska pot romske kulture in dediščine to spodbuja, hkrati pa je precej več kot le turistično romanje od ene do druge izkušnje. Je predvsem pot zavedanja razlik med kulturami in predvsem zavedanje, ki pomaga razbijati egocentristično razumevanje naše lastne kulture. »Zato upamo, da bo v prihodnosti iz poti nastala avtocesta, ki bo povezovala kulture širom evropskega prostora«.

Tudi Robert Palmer, direktor Direktorata Sveta Evrope za kulturo, kulturno in naravno dediščino, je izpostavil predvsem pomen neposrednega stika med romsko in neromskimi kulturami v vsakodnevnem življenju, izven institucionalnih in političnih okvirov, pri premagovanju predsodkov in stereotipov. Namen Evropske poti romske kulture in dediščine je premagati ovire med kulturami, ki nastajajo zaradi ignorance in nepoznavanja, in spodbuditi ljudi, da v vsaki, tudi v romski kulturi, najdejo stvari, ki nas povezujejo.

Kamenci: Romska kultura v nastajanju

Prvi dan konference je bil namenjen predstavitvi nastajanja projekta in organizacij, ki so se vanj že aktivno vključile. V četrtek, 8. oktobra, pa se je dogajanje pod sloganom 'Kamenci - včeraj, danes, jutri' preselilo v romsko naselje Kamenci, kjer so pot romske kulture in dediščine v nastajanju »v živo« prikazale posamezne partnerske organizacije.

V Kamencih je bil položen tudi temeljni kamen za romski kulturno-informacijski center 'Drom' - 'pot' v slovenščini - , ki predstavlja tudi pomemben korak naprej za prihodnost romske skupnosti v Pomurju. Center bo namenjen promoviranju romske kulture in bolj aktivnemu udejstvovanju Romov v lokalnem okolju. Sredstva za gradnjo so bila pridobljena v okviru instrumenta predpristopne pomoči IPA Slovenija - Hrvaška 2007 - 2013 v partnerstvu občine Črenšovci, hrvaške občine Orehovica, društva za trajnostni razvoj Pomurja 'Misija S', društva 'Romano pejtaušago' in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.   

Fotografija: Borut Krajnc

Več

Vse novice