Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Skupščina od Rusije zahteva dostop do Južne Osetije in Abhazije

30.09.2009, Strasbourg

Pred koncem tega leta bi Rusija morala omogočiti opazovalcem Evropske unije vstop v Južno Osetijo in Abhazijo, odpraviti vse omejitve glede humanitarne pomoči obema regijama in gruzijskim državljanom omogočiti prost prestop meje, je Parlamentarna skupščina Sveta Evrope zahtevala (PACE) 29. septembra.

Ob razpravah o vojni med Gruzijo in Rusijo leto po dogodkih lahko skupščina obžaluje, kako malo otipljivega napredka je bilo doseženega pri reševanju posledic vojne - in ugotavlja, da je na večih področjih položaj dejansko nazadoval.

"Medtem ko je Gruzija je izpolnil večino, čeprav ne vseh, zahtev skupščine [...], Rusija ni izpolnila večine ključnih zahtev," so dejali poslanci v resoluciji, sprejeti z 80 glasovi za in 36 proti.

Skupščina pravi, da večina njenih zahtev ni imela povezave s statusom obeh regij, in zato ne more razumeti, zakaj Rusija ni izpolnila vsaj teh. Ta kaže na pomanjkanje politične volje Rusije, da bi reševala posledice vojne na način, ki pritiče državi članici Sveta Evrope.

PACE je spodbudil tudi tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča, da zahteva uradni začetek preiskave glede možnih vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu, ki bi jih lahko povzročili obe strani med in po vojni.

* * *

V četrtek zjutraj bo skupščina razpravljala o zahtevi 72 članov, da ponovno preuči mandat ruske delegacije predvsem na podlagi dejstva, da Rusija ni izpolnila ključnih zahtev skupščine iz dveh resolucij o vojni.

Resolucija 1683
Poročilo v angleščini

Vse novice