Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: »Posilstva je treba preganjati bolj učinkovito" pravi komisar Hammarberg

11.01.2010, Strasbourg

»Spolni napad na ženske je eden od najbolj resnih in razširjenih problemov človekovih pravic našega časa. Več je treba storiti tako za preprečevanje kot kaznovanje teh kaznivih dejanj«, je dejal Thomas Hammarberg, komisar Sveta Evrope za človekove pravice, v svojem zadnjem mnenju objavljenem danes.

Komisar poudarja, da četudi se je zakonodaja o spolnem napadu v evropskih državah precej izboljšala, pa sodni postopki na splošno niso dovolj prilagojeni glede na resnost tega kaznivega dejanja in njegove psihološke posledice na žrtve. Zato priporoča, da postane zaščita žensk pred to grožnjo politična prednostna naloga in naj bo zadevam, ki pridejo na sodišče, zagotovljena jasnejša pravica.

»Spolne zločine morajo vlade in parlamenti vzeti bolj resno,« je dejal. »Poškodbe, povzročene s posilstvom, so globoke in dolgotrajne, v mnogih primerih sta hudo prizadeti tako telesna kot psihološka integriteta žrtve. Čeprav so ti zločini v veliki meri skriti in je težko določiti njihovo natančno število, so široko razširjeni in preveč žensk živi v strahu, da bodo napadene.«

***

Mnenja komisarja, ki so objavljena vsakih 14 dni, so lahko objavljena v medijih brez prejšnjega dogovora pod pogojem, da tekst ni spremenjen in je vir naveden na naslednji način: »Prav tako na razpolago na spletni strani komisarja http://www.commissioner.coe.int/.

Kontakt za medije v uradu komisarja:
Stefano Montanari, +33 6 61 14 70 37; stefano.montanari@coe.int

Povezava na mnenja

Urad komisarja za človekove pravice
Oddelek za komuniciranje
Tel: +33 (0)3 88 41 35 38
Fax:+33 (0)3 90 21 50 53
www.commissioner.coe.int
press.commissioner@coe.

 

Vse novice