Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Prestižno priznanje dosežkom Evropskega sodišča za človekove pravice

19.01.2010, Strasbourg

Fundacija Roosevelt Stichting iz Middelburga na Nizozemskem je Evropskemu sodišču za človekove pravice podelila mednarodno priznanje Franklin D. Roosevelt 'International Four Freedoms Award' za 2010.

Upoštevajoč izredne dosežke pri vzpostavitvi trdnih temeljev za pravno državo na področju človekovih pravic je Rooseveltov inštitut izrazil svoje spoštovanje prispevku Sodišča k varstvu posameznih človekovih pravic v povojni Evropi, ki ponujajo predvsem dostopno orodje za krepitev učinkovite demokracije.

Predsednik sodišča Jean-Paul Costa se bo v imenu Sodišča maja 2010 v Middelburgu na Nizozemskem udeležil slovesne podelitve, kjer bo prejel medaljo »Nagrade štirih svoboščin«.

Erik Fribergh, sodni tajnik Sodišča, je dejal: »To priznanje na mednarodni ravni potrjuje, da igra Sodišče glavno vlogo pri zaščiti človekovih pravic, predvsem kot neodvisen organ, pooblaščen za poziv članicam, da upoštevajo vsako kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah in njenih protokolov.«

***

Priznanje Medalja svoboščin je bilo ustanovljeno, da počasti posameznike in institucije, ki so s svojim  delom dali poseben pečat svoboščinam, o katerih je predsednik Roosevelt spregovoril v svojem nepozabnem govoru leta 1941, v katerem je predstavil štiri osnovne človekove svoboščine: svoboda govora in izražanja, svoboda veroizpovedi, svoboda pred pomanjkanjem in svoboda pred strahom. Med prejemniki nagrade v preteklih letih so Nelson Mandela, Vaclav Havel, Dalaj Lama in Kofi Annan.

***

Več o sodišču na http://www.echr.coe.int/

Vse novice