Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Poročilo protirasistične komisije: rasno nasilje v Evropi narašča

09.07.2010, Strasbourg

Evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) je 8. julija objavila svoje letno poročilo, ki obravnava trende, ki se v Evropi pojavljajo v zvezi z rasizmom, ksenofobijo, antisemitizmom in nestrpnostjo. Predsednik ECRI, Nils Muiznieks, je zaskrbljen zaradi porasta rasnega nasilja: »V letu 2009 se je razprava o imigraciji še okrepila, ksenofobično in nestrpno vedenje se povečuje, vključno s sovražnim govorom in nasilnimi incidenti.«   

Predsednik ECRI obžaluje , da še vedno 29 držav članic Sveta Evrope ni ratificiralo Protokola 12 k Evropski konvenciji o človekovih pravicah, ki prepoveduje diskriminacijo na splošno, ter jih pozval, da to čim prej storijo.

V poročilu ECRI izraža zaskrbljenost zaradi učinkov ekonomske krize na ranljive skupine, predvsem zaradi vzpona brezposelnosti in zmanjševanja socialnih podpor. Negativna klima javnega mnenja, ki jo podpihujejo ksenofobični politični govori, imigrante krivi za brezposelnost in slabšo varnost.  

ECRI poziva evropske države, da svoje zakone učinkovito uporabljajo za preprečevanje in  boj proti rasizmu, nestrpnosti in ksenofobiji ter zapolnijo zakonske vrzeli, ki še obstajajo.

ECRI je prav tako zaskrbljen zaradi vztrajne in široko razširjene policijske prakse rasnega profiliranja, zlorab v boju proti terorizmu in policijske brutalnosti do ranljivih skupin. Zaključki poročila so naslednji:

§ Romi in potujoče skupine še naprej izkušajo odkrito sovražnost in socialno izključenost, kot tudi napade na njihova naselje ter umore.

§ V Evropi vztraja proti-črnski rasizem, ki se pogosto prevesi v napade proti tej skupnosti, prav tako pa so v športu pogoste žalitve zaradi barve kože.

§ Muslimani so še vedno diskriminirani na področju zaposlovanja,  v organih pregona, mestnem načrtovanju, imigraciji in izobraževanju. Države morajo narediti več za spoštovanje verske različnosti.

§ Antisemitizem v Evropi ne popušča. Napadi na sinagoge in židovska pokopališča ter zanikanje holokavsta ostajajo veliki problemai.

Poročilo

Vse novice