Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Odbor PACE nasprotuje splošni prepovedi nošenja burke

11.05.2010, Strasbourg

Tančica pogosto velja za "simbol podrejanja žensk moškim" in bi lahko pomenila nevarnost za dostojanstvo in svobodo žensk, vendar pa ne bi smelo biti splošne prepovedi nošenja burke in nikabe, je izjavil odbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PACE).

V osnutku resolucije, ki ga je včeraj na srečanju v Carigradu sprejel Odbor PACE za kulturo, znanost in izobraževanje, je pravne omejitve mogoče utemeljiti "zaradi varnostnih razlogov, ali kjer javne službe ali poklici zahtevajo versko nevtralnost, ali pa vidnost obraza".

Vendar pa bi splošna prepoved zanikala ženskam, ki si resnično in svobodno željo to storiti, pravico do pokritja svojih obrazov, s čimer lahko kršijo pravico do svobode veroizpovedi, ki jo zagotavlja Evropska konvencija o človekovih pravicah. Evropske vlade bi morale namesto tega izobraževati muslimanske ženske, kot tudi njihove družine in skupnosti, o njihovih pravicah, ter jih spodbujati k sodelovanju v javnem in poklicnem življenju.

Odbor, ki je potrdil poročilo Mogensa Jensena (Danska, SOC) o islamu, islamizmu in islamofobiji, je tudi pozval Švico, da v najkrajšem možnem času razveljavi splošno prepoved gradnje minaretov.

O stališču odbora bo razpravljala Parlamentarna skupščina na poletnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu (junij 21-25).

 

Poročilo (osnutek)

 

 

 

Vse novice