Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: "Nekaznovanje za nasilje nad ženskami se mora končati"

24.11.2009, Strasbourg

25. november mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Pred mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami je v svoji izjavi  predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PACE) Lluís Maria de Puig dejal: »Ne glede na to, od kod prihaja, vsaka žrtev nasilja na podlagi spola, ki prebiva v Evropi, mora imeti možnost dobiti zaščito in možnost rehabilitacije. V tem kontekstu skupščina odločno in brezpogojno vztraja pri svoji zavezanosti k spodbujanju priprave prihodnje konvencije Sveta Evrope za preprečevanje in boj proti nasilju nad ženskami, vključno z nasiljem v družini. S sprejetjem zavezujočega pravnega instrumenta bi Svet Evrope poslal močno politično sporočilo. Čas je, da se nekaznovanost konča. Ukrepati moramo.« Celotna izjava (en)

***

Maud de Boer-Buquicchio, namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope: »Nasilje nad ženskami je kruto, poniževalno in uničujoče. Krši integriteto žrtev in človeško dostojanstvo. To je zločin proti telesu in zločin zoper duha. Je preprosto kršitev človekovih pravic, ob kateri ne moremo zamižati.
Odgovornost naših 47 držav članic je, da imajo v zvezi s tem politiko nične tolerance. Dokončno oblikovanje konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami, zaščiti žrtev in kaznovanju storilcev v letu 2010 bo velik korak naprej v smeri kulture enakopravnosti in spoštovanja.«

***

»Nasilje v družini je glavni vzrok smrti pri ženskah v starosti med 19. in 44. letom po vsem svetu, celo pogostejši kot vojna, rak in cestne nesreče,« je dejala ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami Sandra Barnes (Velika Britanija, EPP / CD), poročevalka Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti o nasilju nad ženskami.

"Boj proti nasilju nad ženskami je v središču tega, za kar gre pri Svetu Evrope - človekove pravice in enakopravnost žensk in moških. Ta boj mora biti prednostna naloga na vseh ravneh, z lokalnimi in regionalnimi izvoljenimi predstavniki na čelu. To ni zasebno temveč javno vprašanje, in vprašanje, ki zadeva nas vse.

Občine in regije lahko spremenijo stvari na način, da nastopijo proti nasilju v družini, z ozaveščanjem in vzpostavitvijo posebnih služb, z zagotavljanjem zatočišč in varnih hiš za pretepene ženske, s podpiranjem nevladnih organizacij, specializiranih na tem področju, ali z izkoriščanjem izobraževanja za odprto razpravo o teh vprašanjih z mladimi.

Kongres je nedavno sprejel poročilo in sodeluje pri pripravi konvencije Sveta Evrope o nasilju nad ženskami. Toda pravna besedila sama niso dovolj. Spreminjati je treba kulturo samo. Poslati moramo jasno sporočilo, da nasilje ne bo tolerirano in zagotoviti, da so storilci kaznovani.

Pozivam vse lokalno in regionalno izvoljene predstavniki, da se temu boju osebne zavežejo. Moč je vedno v številkah in vedno obstaja upanje za spremembe, če je pravica na naši strani. Skupaj lahko premagamo.«

Več o nasilju nad ženskami (en) in še (slo)

Vse novice