Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Na Bledu o reformi Evropskega sodišča za človekove pravice

23.09.2009, Bled

Na Bledu je 22. septembra v okviru slovenskega predsedovanja Odboru ministrov potekala okrogla miza, na kateri so razpravljali o načinih za povečanje učinkovitosti Evropskega sodišča za človekove pravice znotraj obstoječega pravnega sistema in potrebni dolgoročni reformi. Več kot 80 udeležencev iz držav članic Sveta Evrope se je predvsem ukvarjalo s tem, kako razviti ustrezne prakse pri obravnavi skupinskih in ponavljajočih se pritožb ter predlagalo nove zamisli in cilje kratkoročne reforme sodišča. Na okrogli mizi je sodni tajnik strasbourškega sodišča Erik Fribergh med drugim predstavil novosti v delovanju sodišča, ki izhajajo iz Madridskega sporazuma in Protokola št. 14bis k Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

Na reševanje pred Evropskim sodiščem za človekove pravice trenutno čaka 113.850 pritožb, zgolj letos se jih pričakuje 58.000, kar je za 15 odstotkov več kot lani. Kot so poudarili udeleženci, je ena od značilnosti Evropske konvencije o človekovih pravicah uravnoteženost, vendar je bilo ravnovesje med nacionalnim in mednarodnim varstvom človekovih pravic porušeno - strasbourško sodišče tolikšnega bremena ne more zdržati brez ustreznih reform. Posledično je treba obnoviti nacionalno komponento konvencije ob upoštevanju temeljnega načela subsidiarnosti mednarodnega varstva človekovih pravic.

Okroglo mizo, eno izmed pomembnejših dogodkov med slovenskim predsedovanjem Odboru ministrov Sveta Evrope, sta pripravili ministrstvi za zunanje zadeve in pravosodje v sodelovanju s Sekretariatom Sveta Evrope in tajništvom Evropskega sodišča za človekove pravice. Razprava na njej je bila hkrati priprava na konferenco na visoki ravni o prihodnosti Evropskega sodišča za človekove pravice, ki bo februarja v Interlaknu v Švici.

Prispevki blejske razprave, njen povzetek in sklepi bodo objavljeni v posebnem zborniku, ki ga bo Ministrstvo za zunanje zadeve izdalo v okviru predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope.

Sporočilo MZZ

 

 

Vse novice