Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Komisar Hammarberg nadaljuje dialog z litovskimi oblastmi

17.02.2010, Strasbourg

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice, Thomas Hammarberg, je danes objavil pisma, poslana litovskemu predsedniku vlade in predsedniku Seimasa (parlamenta) o vprašanjih diskriminacije, pravic manjšin in o preiskavi, ali je CIA na litovskem ozemlju pridržala osumljence terorizma.

Pisma so sledila komisarjevemu obisku Litve, oktobra lani, kjer so potekali pogovori s predsednikom države in vlade, kot tudi z drugimi predstavniki oblasti in civilne družbe.
V svojih pismih komisar svari pred sprejetjem zakonskih določb, ki bi vsebovale neupravičeno široko omejitev svobode govora in združevanja, in bi diskriminirale ljudi na podlagi njihove spolne usmerjenosti. Prizadevati si je treba za povečanje ozaveščenosti javnosti o položaju skupin, ki so izpostavljene diskriminaciji ali nestrpnosti, ter spodbujati spoštovanje pravic vseh.

Kar zadeva pravice narodnih manjšin, komisar ugotavlja, da je odločitev ustavnega sodišča, ki omogoča, da se na potnih listih zapiše imena oseb v manjšinskem jeziku, pozitiven korak in izraža upanje, da se bo našla sprejemljiva rešitev za uporabo manjšinskih jezikov v dvojezičnih krajevnih označbah.

Komisar prav tako pozdravlja parlamentarno preiskavo domnevnega obstoja tajnega zapora za teroristične osumljence v Litvi, ki je dokazala, da je dejansko prišlo do sodelovanja z varnostnimi službami ZDA pri pripravi takšnega objekta v državi.

Na koncu komisar priporoča Litvi ratifikacijo Protokola št. 12 k Evropski konvenciji o človekovih pravicah, ki vsebuje splošno prepoved diskriminacije in sprejetje postopka kolektivnih pritožb v okviru Evropske socialne listine.

Pisma in odgovori na spletni strani komisarja

Kontakt za medije v Uradu komisarja:
Stefano Montanari, +33 6 61 14 70 37; Stefano.montanari@coe.int


Urad Komisarja za človekove pravice
Komunikacijska enota
Tel: +33 (0) 3 88 41 35 38
Fax: +33 (0) 3 90 21 50 53
www.commissioner.coe.int
press.commissioner@coe.int

 

Vse novice