Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Kampanji Sveta Evrope spodbuda za nastanek mladinskega dokumentarnega filma

01.02.2010, Ljubljana

Ozaveščevalni kampanji Sveta Evrope Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome in Spregovori proti diskriminaciji sta spodbudili ustvarjanje mladinskega dokumentarnega filma na temo »različnost bogati«, snemanje katerega se je začelo z letom 2010. Video projekt sovpada z evropskim letom boja proti revščini in socialni izključenosti 2010.

Gre za mladinsko videoprodukcijo v obliki realnih posnetkov diskriminatornih dejanj iz zgodovine, pričevanj in osebnih izpovedi posameznikov, ki se iz različnih razlogov srečujejo z diskriminacijo ter zanimivih zgodb in intervjujev tako laične kot strokovne javnosti. V dokumentarnem filmu sodelujejo pripadniki različnih narodnih, verskih, etničnih in kulturnih manjšin, med drugim tudi nekatere znane medijske in politične osebnosti ter stroka. Sodelovanje sta med drugimi potrdila predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Težnje in izzivi video projekta so predvsem v ozaveščanju o bogastvu različnosti (kultur, navad, običajev) na slovenskem ozemlju tako skozi proces nastajanja projekta kot skozi ogled dokumentarnega filma. Želimo spregovoriti PROTI diskriminaciji in s spoznavanjem, spoštovanjem in ustvarjalnostjo premagati ovire, ki nas ločujejo.

***

Podpornika kampanj Dosta in Spregovori proti diskriminaciji, Murat in Jose, sta svojo uglašenost z vrednotami Sveta Evrope ubesedila takole: "Spoznavanje drugačnosti je nujno za boljše sobivanje, za zmanjšanje napetosti med različnimi kulturami in duhovno obogatitev vseh vpletenih. Vsak človek skriva v sebi bogastva, družba pa mu jih mora pomagati izraziti."

Mladinski projekt ozaveščanja podpira tudi slovenski pisatelj in režiser Goran Vojnović, ki je svoje razmišljanje izrazil z naslednjimi besedami: "Tovrstne akcije so vedno dobrodošle, saj gre tudi za spreminjanje medijske podobe diskriminiranih, ki jo mediji zavedno ali nezavedno ponujajo javnosti. Ljudje, še posebej mladi, potrebujejo nekoga, ki jih bo pomiril in jim pokazal, da druge kulture, navade, prepričanja, narodnosti niso grožnje, kvečjemu prednost k napredni, multikulturni družbi ".

 

Vse novice