Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Izjava generalnega sekretarja ob mednarodnem dnevu proti mučenju 26. junija

26.06.2009, Strasbourg

»Tokratni mednarodni dan proti mučenju se odvija tri leta po mojih priporočilih državam članicam, ki sem jih podal po pojavu domnev, da so nekatere pomagale in sodelovale pri tako imenovanih letalskih prevozih terorističnih osumljencev in dovoljevale skrivne pripore v Evropi«, je v izjavi zapisal generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis. »Tedaj sem poudaril, da morajo države članice imeti pooblastila za izvajanje svojih dolžnosti v skladu z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah na področju civilnega in vojaškega letalstva. Zagotoviti bi morale, da letališča in zraćni prostor v Evropi niso uporabljana za prevoz nezakonito pridržanih ljudi v države, kjer bi jih lahko mučili. Hkrati sem poudaril, da je potrebno zagotoviti, da mednarodna pravila o diplomatski imuniteti niso zlorabljena. Imuniteta ne bi smela biti dovoljenje za nekaznovano ugrabljanje ali mučenje ljudi,« je zapisal Davis.

»Kljub temu, da so minila tri leta, na žalost ni bilo nobenega pomembnejšega odziva na moja priporočila. V vmesnem času je več preiskav razkrilo, da je bila vpletenost evropskih držav v prakse, ki kršijo Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, mnogo večja kot se je domnevalo sprva. Nekatere vlade so izrazile obžalovanje, a niso sprejele nobenega ukrepa, s katerim bi bi zaprle pravne in administrativne luknje, ki so dovoljevale take kršitve človekovih pravic. Danes je pozno, vendar ni prepozno, da vlade evropskih držav ukrepajo. Navdih bi lahko našle pri ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ki je v prvih dneh svojega mandata prepovedal prevoze terorističnih osumljencev, skrivne pripore in mučenje,« je še dodal generalni sekretar Sveta Evrope.

Več o skrivnih priporih.

Več o preprečevanju mučenja.

 

Vse novice