Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Izjava ECRI o položaju romskih migrantov v Franciji

24.08.2010, Strasbourg

Evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) je zelo zaskrbljena zaradi trenutnega ravnanja z Romi migranti v Franciji.

ECRI je v junija objavljenem poročilu pozvala francoske oblasti, da se borijo proti rasistični drži in sovraštvu večinske populacije proti romski skupnosti. V zadnjih tednih so politične izjave visokih uradnikov kot tudi dejanja vlade stigmatizirala Rome migrante.  Zadnji so kolektivno odgovorni za kazniva dejanja in so edini odgovorni za kršitev zakonodaje EU o svobodi gibanja. ECRI lahko le izrazi svoje razočaranje nad tem nadvse negativnim razvojem dogodkov.

Že v letu 2005 je ECRI Franciji priporočil, da romskim migrantom zagotovi socialne pravice do nastanitve, zdravja in izobrazbe. Leta 2010 veliko takih oseb še vedno prebiva v bednih razmerah v začasnih taborih. Čeprav bi domnevali, da so upoštevani minimalni standardi človekovih pravic, politika, ki temelji na izgnanstvu in »spodbudi« za zapustitev Francije, ne more dati trajnega odgovora.

Čeprav Francija lahko, v skladu s svojimi mednarodnimi obveznostmi, uveljavi imigracijsko kontrolo,  pa želi ECRI opozoriti, da imajo državljani EU pravico nekaj časa prebivati na francoskem ozemlju in se tja tudi vrniti. V teh okoliščinah bi morala Francija v sodelovanju s partnerskimi državami in institucijami iskati trajne rešitve.

Na splošno povedano ECRI smatra, da bi se moralo proti anticiganizmu, ki je posebna oblika rasizma, bojevati v vseh evropskih državah. Da bi se lahko borili proti marginalizaciji Romov in njihovi negativni podobi, ki jih neizbežno spremlja, je treba nujno vzpostaviti programe z dobrimi viri in ki merijo na prave ciljne skupine. Vladne politike ali zakonodajni predlogi, ki temeljijo na diskriminaciji zaradi narodnosti, so nedopustni in so v nasprotju s pravnimi obveznostmi, ki zavezujejo vse države članice Sveta Evrope.     

***

ECRI je neodvisno telo Sveta Evrope s področja človekovih pravic, ki spremlja vprašanja rasizma in nestrpnosti s pripravo posebnih poročilo o državah ter zanje pripravlja priporočila.

 Več informacij na: www.coe.int/ecri

 

Kontakt za medije: Jaime Rodríguez

Tel. +33 (0) 689 99 50 42; jaime.rodriguez@coe.int  

 

Vse novice