Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Evropske države bi morale upoštevati nasvet UNHCR

16.06.2010, Strasbourg

"Vlade in državni organi v Evropi ne upoštevajo v zadostni meri nasvetov agencije Združenih narodov za begunce. Jasna priporočila UNHCR so bila v številnih nedavnih primerih preprosto prezrta," je povedal komisar Sveta Evrope za človekove pravice, Thomas Hammarberg, ki je danes objavil svoj zadnji komentar o človekovih pravicah.

9. junija 2010 so Nizozemska, Norveška, Švedska in Združeno kraljestvo v akciji, vodeni s strani agencije EU Frontex, izgnali 56 Iračanov, katerih prošnje za azil so bile zavrnjene.  Prisilno so jih izgnali v Bagdad. To dejanje je bilo v nasprotju z nasvetom UNHCR o nadaljnjem zagotavljanju mednarodne zaščite prosilcem za azil, ki prihajajo iz določenih območij Iraka, vključno s prestolnico.

Komisar je zelo zaskrbljen nad politiko prestrezanja in vračanja migrantov, ki poskušajo doseči obale Evrope, ne da bi jim ponudili možnost, da zaprosijo za azil. "Medvladni sporazumi z Libijo so dali tej državi vlogo varovanja evropskih držav pred prihodom migrantov čez Sredozemlje, ne da bi upoštevali potrebe teh ljudi."

"S tem, ko prisilijo ljudi, da se vrnejo nazaj v države, kjer so ogroženi zaradi slabega ravnanja, ali pa jih izženejo v druge nevarne države, evropske države kršijo človekove pravice. Položaj je postal še slabši, potem ko je moral UNHCR prejšnji teden po naročilu libijskih oblasti zapreti svojo pisarno. Agencija tako ne bo mogla zagotoviti nobene zaščite osebam, ki so prepeljane nazaj, razen če Libija ponovno preuči svoje stališče do prisotnosti UNHCR v tej državi."

Komisar Hammarberg poziva vlade, naj tesno sodelujejo z UNHCR in poudarja, da "v nasprotnem primeru ogrožajo človeška življenja in tvegajo spodkopavanje mednarodnega varnostnega sistema, ki ga danes potrebujemo bolj kot kdaj koli."

Kontakt za medije v uradu komisarja:

Stefano Montanari, +33 6 61 14 70 37; Stefano.montanari@coe.int

 

Spremljajte komisarja na Twitterju

Vse novice