Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Euronews začel predvajati prispevke o medkulturnih mestih

01.09.2009, Strasbourg

Prispevke o skupni pobudi Sveta Evrope in Evropske komisije, ki se ukvarja s preučevanjem dobrih praks medkulturnih mest, bodo na televizijskem programu Euronews predvajali do novembra. Prva predstavljena sta o francoskem mestu Lyon in mestu Reggio Emilia iz Italije.

Pobuda medkulturnih mest

Mestne skupnosti po vsej Evropi postajajo čedalje bolj raznolike, s tem pa njihovi modeli upravljanja, pojavljanje v medijih in javnosti, vodenje institucij in oblikovanje politik določajo, ali je ta raznolikost prednost ali grožnja. Uspešna mesta in družbe prihodnosti bodo medkulturni: sposobni bodo upravljati in raziskovati potencial kulturne raznolikosti, da bi spodbudili kreativnost, inovativnost in s tem gospodarski napredek in večjo kakovost življenja.

Pobuda medkulturnih mest bo preučila dobre prakse v evropskih mestih in jih skušala prenesti na druga mesta. Razdeljena je na dva sklopa.

Prvi sklop: vladanje in politike

V prvem sklopu sodelujejo mesta, ki si prizadevajo razviti in izvesti medkulturne strategije za upravljanje raznolikosti.  Te strategije vključujejo razvoj struktur vladanja in vodenja, jezika javne razprave, medkulturnega posredovanja in kulturnih politik. V končni fazi je ta del namenjen ljudem, ki opravljajo različne javne funkcije v mestih in njihovih institucijah in v civilnodružbenih organizacijah. Pri tem jim pomaga skupina strokovnjakov.

Pilotna faza poteka približno 24 mesecev- od začetka januarja 2008 do konca leta 2009. Tedaj bodo program pregledali in ga po potrebi spremenili.

V prvem sklopu sodelujejo sledeča mesta: Berlin Neukölln (Nemčija), Craiova (Romunija), Greenwhich (VB), Iževsk (Rusija), Lyon (Francija), Lublin (Poljska), Melitopol (Ukrajina), Neuchâtel (Švica), Patras (Grčija), Reggio Emilia (Italija), Stavropol (Rusija) in Subotica (Srbija).

Drugi sklop: zavedanje in izmenjava

V tem sklopu bo 24 mest iz mreže Eurocities omogočilo dialog in izmenjavo dobrih praks med politiki, državljani in ponudniki mestnih storitev po Evropi. Bistvo tega sklope je vrsta obiskov različnih mest. Vsako sodelujoče mesto pošlje svoje predstavnike v drugo.

V drugem sklopu sodelujejo: .Amsterdam, Barcelona, Belfast, Bergen, Berlin, Bologna, Bonn, Bristol, Köln, Espoo, Genova, Gent, Glasgow, Krakow, Lublin, Lyon, Malmo, Nantes, Nottingham, Oslo, Riga, Stockholm, Torino, Varšava in  Zaragoza

Koledar obiskov različnih mest.

 

Vse novice