Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: “Pravica do nastanitve je bistvena v demokratični družbi”

30.06.2009, Strasbourg

"Pravica do nastanitve je osrednjega pomena za učinkovito uživanje večine človekovih pravic. Države bi še posebej v obdobju gospodarske krize morale zagotoviti, da se ta pravica udejanja," je osrednje sporočilo komisarja Sveta Evrope za človekove pravice Thomasa Hammarberga, ki je izdal priporočilo o pravici do nastanitve.

"Številni ljudje po Evropi se soočajo z veliko potrebo po nastanitvi, ki je zaostrena zaradi zdajšnje gospodarske krize. Veliko ljudi si ne more privoščiti nastanitve po tržnih cenah, medtem ko drugi sploh nimajo nastanitve ali pa živijo v prostorih, ki so neprimerni za bivanje. Med tistimi, ki imajo še posebej težave, so številni Romi, delavski migranti, žrtve družinskega nasilja, invalidi, begunci, migranti, notranje razseljene osebe, stanovalci brez zavarovanja, določene manjšine in druge diskriminirane skupine kot tudi ljudje, ki spadaja na dno trga dela."

Komisar poudarja, da morajo mednarodne zaveze v povezavi s pravico do nastanitve dobiti ustrezno pravno podlagi v posamezni državi. "Pomoč ali ustrezno nadomestilo mora biti na voljo posameznikom ali skupinam, ki jim je kratena pravica do nastanitve." Komisar Hammarberg nadalje poziva k odgovornosti vlad tako na državni kot lokalni ravni in predlaga, da so evropski standardi o pravici do nastanitve specifizirani v pravnih vedah posameznih držav. "Te norme bi morale biti uporabljene, da se razjasni pravne obveznosti in minimalne standarde, potrebne za udejanjenje pravice do nastanitve kot tudi za razvoj indikatorjev za opazovanje razmer."

Pravica do nastanitve mora biti udejanjena v popolnem skladju s principom nediskriminatornosti, še poudarja komisar, in v ta namen državam članicam predlaga več priporočil, ki bi jim pomagala pri oblikovanju boljše stanovanjske politike in praks.

Stik za medije v komisarjevem uradu:
Stefano Montanari, +33 6 61 14 70 37; stefano.montanari@coe.int

 

Vse novice