Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Nova Konvencija ZN o pravicah invalidov bo pomemben mejnik

29.08.2006, Strasbourg

Tomas Hammarberg, Komisar Sveta Evrope za človekove pravice, je danes pozdravil dogovor o končnem besedilu Konvencije ZN, ki bo pomenila prelomnico pri ustavitvi uradne diskriminacije invalidnih oseb.
»To bo prelomna pogodba, ki določa minimalne standarde, ki jih morajo vlade uresničiti, da bi bili invalidi resnično deležni osebnih, političnih, ekonomskih in socialnih pravic, predvsem pa pravic do zdravstvene oskrbe in izobrazbe«, je poudaril gospod Hammarberg.
Dodal je, da bo konvencija, o kateri so zahtevna pogajanja potekala pet let, pomenila velik prispevek k svežnju mednarodnih pravnih instrumentov za zaščito človekovih pravic.
Svet Evrope je aktivno sodeloval pri delu ad hoc odbora ZN, ki je oblikoval besedilo pogodbe. Terry Davis, Generalni sekretar Sveta Evrope, je pred zadnjim krogom pogajanj odboru posredoval zbirko osnutkov predlogov.
Konvencija bo uradno poslana Generalni skupščini ZN, da jo sprejme na svoji naslednji seji. Konvencija bo nato na voljo v podpis in ratifikacijo vsem državam.
Komisar Hammarberg je izjavil, da bo konvencija ZN  z opozarjanjem na slabosti obstoječih varovalnih mehanizmov, služila kot usmerjevalec za Akcijski načrt Sveta Evrope na področju spodbujanja pravic in polne vključenosti invalidov, ki se bo 21. in 22. septembra začel izvajati v St. Peterburgu

Vse novice