Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Napoved: »Ljubljanska konferenca - obnova naše skupne dediščine«

04.11.2009, Ljubljana

V petek in soboto, 6. in 7. novembra bo Ljubljana gostila predstavnike večine držav članic Sveta Evrope, med njimi bo devet ministrov za kulturo, ki prihajajo iz  partnerskih držav projekta IRPP/SAAH (Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Makedonija, Romunija, Srbija in Kosovo ) in  tudi pet ministrov iz držav članic Kijevske pobude (Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Ukrajina, Moldavija). V Grand hotelu Union bo v organizaciji Ministrstva za kulturo in Ministrstva za zunanje zadeve, v sodelovanju s Svetom Evrope in Evropsko komisijo, potekala Mednarodna konferenca  Ljubljanska konferenca - obnova naše kulturne dediščine. S to konferenco Slovenija zaključuje polletno predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope.  

Cilj mednarodne konference Ljubljanska konferenca - obnova naše skupne dediščine je poudariti dosežke projekta »Načrt za projekt celovite obnove/Pregled arhitekturne in arheološke dediščine« (IRPP/SAAH). V okviru projekta je na Zahodnem Balkanu potekala prenova spomenikov in spomeniških območij, ki ni bila pomembna le zaradi vrednosti posameznih spomenikov in spomeniških območij, ampak tudi kot način zbliževanja skupnosti, graditve medsebojnega zaupanja in spodbujanja medkulturnega dialoga. Projekt je dokazal pomen celovitega pristopa k upravljanju dediščine in izmenjave informacij o dejavnostih na nacionalni, regionalni in lokalni ravni.
 
S sprejetjem sklepne deklaracije bodo udeleženci konference potrdili vrednost projekta, družbeni in ekonomski potencial dediščine in njeno ključno vlogo za regijo; potrdili zavezanost držav k ohranjanju kulturne dediščine, spodbudili spravo med skupnostmi in družbeno-ekonomski razvoj s krepitvijo regionalnega sodelovanja in medkulturnega dialoga, zagotovili trajnost in nadaljevanje skupne akcije, financiranje projektov obnove ter usposabljanje strokovnjakov za projektno vodenje, upravljanje spomenikov in restavriranje ter zagotovili prenos izkušenj in znanja iz regije v države Kijevske pobude v okviru uradnega začetka »Pilotnega projekta za obnovo kulturne dediščine v zgodovinskih mestih« (PP2).

Častni pokrovitelj konference je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki bo udeležence konference pozdravil z uvodnim nagovorom ob otvoritvi. Prav tako se bosta konference aktivno udeležila novi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland in evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mlade Maroš Šefčovič.

Na novinarski konferenci, ki bo potekala v petek, 6. novembra ob 9. uri v Veliki dvorani Grand hotela Union neposredno pred odprtjem mednarodne konference, bodo spregovorili generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland, evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mlade Maroš Šefčovič ter ministrica za kulturo Majda Širca. Ministrica bo tudi predstavila tiskano izdajo slovenskega prevoda Bele knjige o medkulturnem dialogu, ki ga je v sodelovanju z Informacijskim uradom Sveta Evrope v Ljubljani izdalo Ministrstvo za zunanje zadeve RS.Konferenca je odprta za medije. Urednike prosimo, da na Urad vlade za komuniciranje (Nataša Pavšek, tel.: 478 26 16; e-mail: natasa.pavsek@gov.si) posredujejo izpolnjene akreditacijske obrazce za novinarje, fotografe, snemalce in tehnike, najpozneje do četrtka, 5. novembra 2009 do 12. ure.

Podrobnejše informacije o dogodku in akreditacijski obrazec najdete na spletnih straneh Ministrstva za kulturo:
http://www.mk.gov.si/si/coe/ljubljanski_proces/  

 

Vse novice