Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Napoved: Podelitev Kristalne tehtnice pravosodja

22.10.2010, Strasbourg/Ljubljana

Svet Evrope, v sodelovanju z Evropsko komisijo in slovenskim Ministrstvom za pravosodje ob evropskem dnevu civilnega sodstva, dne, 25. oktobra 2010, organizira slavnostno podelitev nagrade Kristalna tehtnica pravosodja. »Kristalno tehtnico« bosta podelila Svet Evrope in Evropska komisija. Goste in nominirance bosta pozdravila namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope Maud de Boer-Buquicchio in slovenski minister za pravosodje Aleš Zalar in. Preko video konference bo udeležence nagovorila tudi komisarka za pravosodje in podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding. Podelitev »Kristalne tehtnice« velja za enega najpomembnejših mednarodnih dogodkov na področju sodstva v Evropi. 

Nagrada je namenjena najbolj inovativnim in učinkovitim pristopom evropskih sodišč na področjih organizacije sodišč in pravdnih postopkov. Gre za primere, ki po mnenju podeljevalcev nagrade zaslužijo  posebno pozornost politične in strokovne javnosti zaradi svojega prispevka na področju povečevanja učinkovitosti civilnega sodstva. Priznanje obenem prispeva k prepoznavanju in spodbujanju inovativnih praks v civilnih in kazenskih zadevah, ki se nanašajo na izvedbo postopka, organizacijo sodišč in splošno delovanje pravosodnega sistema. Letošnji dan civilnega prava bo tako Evropa obeležila z že peto podelitvijo prestižnih nagrad.

Na povabilo ministra Zalarja se bodo podelitve udeležili tudi avstrijska pravosodna ministrica mag. Claudia Bandion Ortner, hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković in namestnik ministra za pravosodje ZR Nemčije dr. Max Stadler. Ministri se bodo pred tem sestali na ministrskem srečanju, katerega osrednja tema bo modernizacija v pravosodju s poudarkom na e-pravosodju.

V okviru praznovanja dneva civilnega prava bo potekal tudi mednarodni seminar o evropskem pravosodnem sodelovanju v civilnih zadevah v organizaciji Centra za izobraževanje v pravosodju.

Svet Evrope bo pred slavnostno podelitvijo nagrade predstavil tudi najnovejše poročilo o evalvaciji pravosodnih sistemov držav članic Sveta Evrope, ki ga je pripravila Komisija Sveta Evrope za učinkovitost v pravosodju (CEPEJ).

Vljudno vabljeni na novinarsko konferenco, ki bo ob 15. uri v hotelu Lev, dvorana Agaton, 13. nadstropje. Na novinarski konferenci bodo sodelovali namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope de Boer-Buquicchio. minister Zalar, minister Bošnjaković, ministrica Bandion Ortner, namestnik ministra Stadler.

Obenem vabljeni tudi na slovesnost razglasitve ter podelitve nagrade Kristalna tehtnica, ki bo ob 16. uri, prav tako v hotelu Lev, v dvorani Karantanija, pritličje.

Program

Več o evropskem dnevu civilnega sodstva

Vse novice