Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Tema tedna: Na konferenci v Interlaknu sprejeta deklaracija o reformi Evropskega sodišča za človekove pravice

20.02.2010, Strasbourg

V okviru predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope je Švica 18. in 19. februarja 2010 organizirala ministrsko konferenco v Interlaknu (Švica), da bi odločno spodbudila reforme preobremenjenega Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). S skupno deklaracijo so predstavniki 47 držav članic Sveta Evrope potrdili svojo namero, da se zagotovi dolgoročna prihodnost ESČP.

Na ministrski konferenci o prihodnosti Evropskega sodišča za človekove pravice v Interlaknu sta Švico zastopali zvezna svetnica Micheline Calmy-Rey, vodja zveznega ministrstva za zunanje zadeve (FDFA) in predsednica Odbora ministrov Sveta Evrope, ter zvezna svetnica Eveline Widmer-Schlumpf, vodja zveznega ministrstva za pravosodje in policijo (FDJP). Vodja FDJP je predsedovala dvodnevni konferenci. Poleg predstavnikov 47 držav članic Sveta Evrope so prav tako sodelovali generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice Jean-Paul Costa in predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Mevlut Çavusoglu.

Cilj konferenca je določiti smer za prihodnje reforme ESČP. S sprejetjem skupne deklaracije je bil dogodek kronan z uspehom. V skladu z deklaracijo je treba zlasti doseči ravnotežje med novimi primeri in rešenimi ter zmanjšati obseg približno 120.000 nerešenih zadev, kot tudi zagotoviti, da so nove pritožbe obravnavajo v razumnem času. Poleg tega je treba izboljšati nacionalno uresničevanje sodb Sodišča; Odbor ministrov bi moral zagotoviti učinkovit nadzor nad procesom uresničevanja. Za dosego teh ciljev politična deklaracija vsebuje akcijski načrt s seznamom kratkih in srednjeročnih ukrepov kot tudi program za njihovo uresničevanje.

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland je izjavil: »Rešili bomo  sodišče, saj nimamo druge izbire. Evropski državljani to zahtevajo in si tudi ne zaslužijo nič manj«. Jean-Paul Costa, predsednik ESČP, je dejal: »Lahko vam zagotovim, da je naše sodišče v svoji neodvisnosti izjemno pripravljeno slediti smernicam iz  interlakenske konference«. Predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Mevlut Cavusoglu pa je pozdravil ukrepe za povečanje učinkovitosti sodišča, pri tem pa poudaril, da lahko ti ukrepi obrodijo sadove le v okviru močnega Sveta Evrope.

Zvezna svetnica Micheline Calmy-Rey je poudarila: »V Interlaknu smo postavili temelje, ki nam bodo omogočili pospešitev procesa reform sodišča. Švica si bo med predsedovanjem Odboru ministrov Sveta Evrope in kasneje aktivno prizadevala za doseganje tega cilja.« Zvezna svetnica Eveline Widmer-Schlumpf je dejala: »Želim poudariti, da smo lahko zelo zadovoljni z rezultatom Interlakenske konference. Bilo je pomembno, da rezultat ni bil omejen na zgolj politično izjavo o nameri, vendar predlaga več konkretnih ukrepov.«


V četrtek, tik pred začetkom ministrske konference, je ruski minister za pravosodje Aleksander Konovalov v navzočnosti generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjørna Jaglanda in zvezne ministrice Widmer-Schlumpf deponiral listine o ratifikaciji. Protokol 14 bo tako začel veljati 1. junija 2010.

Ministrska konferenca v Interlaknu je ključni dogodek šest-mesečnega švicarskega predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope, ki ga je Švica od Slovenije prevzela 18. novembra 2009.

Sprejetje Interlakenske deklaracije in akcijskega načrta za reformo je potekalo v petek, 19. februarja.

Več o konferenci

Povezava na švicarsko predsedovanje Odboru ministrov

Govor  zvezne svetnice Eveline Widmer-Schlumpf, predsednice švicarskega zveznega ministrstva za pravosodje in policijo [de]
Govor Thorbjørna Jaglanda, generalnega sekretarja
Govor Mevlüta Cavusogluja, predsednika PACE [fr]
Govor Jeana-Paula Coste, predsednika Evropskega sodišča za človekove pravice [fr]
Govor Thomasa Hammarberga, komisarja za človekove pravice

Mnenje komisarja o sodišču kot viru upanju za mnoge ljudi 

Kontakti za medije:

Za Svet Evrope : Henriette Girard, press officer, tel +33 (0)3 88 41 21 41, mob. +33 (0)6 75 65 03 39, henriette.girard@coe.int

Za švicarsko predsedovanje:

Nadine Olivieri, spokesperson, tel +41(0)79 763 96 43, nadine.olivieri@eda.admin.ch

Linda Shepard, communications officer, tel +41 (0)79 544 48 16, linda.shepard@eda.admin.ch

 

Vse novice