Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Svet Evrope in Evropska komisija pozivata evropske vlade k dvigu nacionalnih standardov v postopkih posvojitev

01.12.2009, Strasbourg

Najboljši interes otroka, pravica otroka, da je slišan in da ima dostop do svojega porekla so bili v središču dvodnevne konference o nacionalnih in mednarodnih posvojitvah, ki sta jo skupaj organizirala Svet Evrope in Evropska komisija.

Udeleženci so soglasno pozvali evropske vlade, naj podpišejo in ratificirajo revidirano konvencijo Sveta Evrope o posvojitvah in Haaško konvencijo o meddržavnih posvojitvah (1993), ki obe določata minimalne standarde za nadaljnji razvoj nacionalnih zakonodaj in politik.

Razlike stališč, praks in postopkov so bile izražene ob številnih vprašanjih, vključno s soglasjem očeta  in možnostjo posvojitve za istospolne pare, ki jo daje državam revidirana Konvencija. V tem kontekstu se je na Konvencijo sklicevalo v nedavnih posvojitvenih primerih na Evropskem sodišču za človekove pravice in bi lahko kmalu postali precedens za nacionalna sodišča.

Medtem ko so poudarjali pravico otrok do dostopa do svojega porekla, so udeleženci tudi jasno izrazili, da bosta zbiranje podatkov in zaščita med glavni izzivi v prihodnosti.

Sklepi konference so prav tako poudarili pomembno vlogo vladnih in nevladnih institucij, ki spodbujajo otrokove pravice, pri opredelitvi smernic - v skladu z ustreznimi mednarodnimi standardi - za izvajanje politik in sprejetje postopkov za vse strokovnjake, ki delajo na tem področju. Sodniki, psihologi, socialni delavci in pravniki bi morali dobiti ustrezne informacije in usposabljanje.

Nenazadnje je treba ponovno okrepiti mednarodno sodelovanje, da bi povečali izmenjavo informacij in izkušenj, podpirali najboljše prakse določanja standardov in spodbujali razvoj celostne nacionalne strategije za preprečevanje in boj proti vsem oblikam trgovine z otroki. Vprašanje posvojitve otrok bi morali depolitizirati s tem, da dobi največji pomen upoštevanje najboljše otrokove koristi in ne politične občutljivosti držav izvora ali sprejemnih držav.

Sklepi konference so na voljo na spletni strani Sveta Evrope.
Več informacij:: www.coe.int/family

Spletna stran konference
Govor Maud de Boer-Buquicchio (en)

Konvencija o posvojitvi otrok: Španija in Nizozemska se pridružujeta 11 evropskim državam, ki so jo že podpisale

Vse novice