Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Nekdanja generalna sekretarka Sveta Evrope poudarila pomen boja za človekove pravice

05.11.2009, Ljubljana/Strasbourg

 

Na povabilo predsednika Republike dr. Danila Türka se je danes na obisku v Sloveniji mudila nekdanja generalna sekretarka Sveta Evrope Catherine Lalumière.

Catherine Lalumière je opravljala odgovorno nalogo generalne sekretarke Sveta Evrope v letih 1989-1994, v prelomnem času ob padcu Berlinskega zidu in vzpostavljanja novih demokracij v vzhodni in srednji Evropi. Pomembno je prispevala k vstopu Slovenije v Svet Evrope leta 1993, s čimer je naša država stopila v krog mednarodno priznanih razvitih demokracij, ki temeljijo na spoštovanju človekovih pravic. Za to je prejela odlikovanje predsednika Republike Slovenije »Zlati red za zasluge«.

S študenti je v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani spregovorila na temo »Prihodnost Evrope in človekove pravice« in razglabljala o Evropi, njeni zgodovini in prihodnosti. Da smo se znašli v krizi, je po njenem krivo to, da smo sprejeli liberalizem in kapitalizem. Poleg finančne, gospodarske in socialne krize, ne smemo pozabiti tudi na okoljevarstveno krizo. Grožnjo povezovanju Evrope pa predstavlja tudi nacionalizem. 

Ustanovitelji Sveta Evrope so že v ustanovni listini govorili o človekovih pravicah, prednostna naloga takrat pa je bila zagotoviti mir, boj proti totalitarizmom in nasilju. Šele kasneje se pojavijo gospodarska vprašanja in Evropska unija o človekovih pravicah ni govorila. Po njenem mnenju je nujno, da se človekove pravice ponovno postavijo na pomembno mesto v evropski politiki. Kot je poudarila, se moramo danes bolj kot kdajkoli boriti za človekove pravice.

Spregovorila je tudi o problemu rasizma, ki pesti Evropo. Opozorila je, da moramo priseljence obravnavati dostojanstveno in glede na naše demografske piramide, bi morali na problem migracij gledati kot na nekaj pozitivnega in ne kot katastrofo.

Prisotne študente je opozorila, da predvsem mlade vodijo ideali in sanje, ki lahko pripeljejo do sprememb in jih pozvala: »Vzemite prihodnost v svoje roke.«

 

 

Vse novice