Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Napoved: Evropa je več, kot si misliš na Otroškem bazarju

08.09.2009, Ljubljana

Informacijski urad Sveta Evrope v RS bo kampanjo »Evropa je več, kot si misliš«, s katero Svet Evrope letos obeležuje tudi svojo 60. obletnico, v sodelovanju z Zavodom Enostavno Prijatelji na poseben način predstavil najmlajšim obiskovalcem in obiskovalkam letošnjega Otroškega bazarja, ki bo potekal med 10. in 13. septembrom.

Svet Evrope, ki je bil ustanovljen pred 60 leti, danes povezuje 47 držav članic. Za svoje glavne naloge si ja zadal spodbujanje in razvoj demokracije, spoštovanje vladavine prava in uresničevanje ter zaščito človekovih pravic. Deluje prav na vseh področjih, s katerimi se sooča evropska družba, razen na obrambnem.

Otroci bodo lahko na Otroškem bazarju odkrivali, katera so vsa ta področja, in potrudili se bomo, da bo odkrivanje Sveta Evrope tudi zabavno. Preko delavnic, ki jih za IUSE pripravlja Zavod Enostavno Prijatelji, bodo otroci potovali po vesolju Velike Evrope in spoznavali različne galaksije: galaksijo otrok, galaksijo človekovih pravic, galaksijo raznolikosti, galaksijo kulture in narave, galaksijo demokracije ... Že prvi dan bodo na delavnicah izdelali rakete, da bo njihova misija lahko čim bolj uspešna in da bodo prepoznali sporočilo takšne misije, ki se glasi:

„Pripadam skupini 800 milijonov  Evropejcev, ki živijo v 47 državah Velike Evrope. In Svet Evrope je organizacija tega vesolja.

Obstajajo pravice, ki nam jih ne more odvzeti nihče - človekove pravice - in tudi mi, otroci, imamo pravice - tako kot odrasli.

Uspelo mi je odkriti zaklade Velike Evrope: naravo, pokrajine, stavbe in živali, vendar tudi zaklad, ki ga skrivajo globoko v sebi vsi ljudje: njihove kulture. Nočem, da bi te izginile.

Potovanja in srečanja nam pomagajo deliti te zaklade, da se vsi čutimo Evropejce, četudi ne govorimo istega jezika.

Uspelo mi je ugotoviti, da smo lahko vsi drugačni, vendar kljub temu enakopravni, tako dekleta kot fantje pa morajo vedno imeti enake pravice.

Med odraščanjem me bo zagotovo čakalo še veliko drugih potovanj po vesolju.

Zato upam, da bo Evropa rasla skupaj z mano!"

Upamo, da se nam bo na delavnicah pridružilo čim več otrok, ki bodo še naprej rasli skupaj z Evropo in njenimi vrednotami.

Kako pa na vrednote različnosti in strpnosti gledajo slovenski osnovnošolci in osnovnošolke, si lahko obiskovalci bazarja ogledajo na razstavi 'Zakaj drugačnost bogati?', kjer so razstavljena nagrajena dela istoimenskega natečaja, ki je letos spomladi potekal skupaj z revijama Pil in Plus ter pod pokroviteljstvom predsednika vlade Boruta Pahorja.   

 

Seznam in urnik delavnic

 

Vse novice