Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Manjšine, izobraževanje, jezik in Svet Evrope

07.11.2008, Ljutomer, Ormož

Za in proti, zavod za kulturo dialoga je včeraj v Ljutomeru pripravil javno razpravo na temo izobraževanje v jeziku manjšin. Gostje so bili predsednik Zveze Romov Jožek Horvat - Muc, predstavnik italijanske manjšine Aurelio Juri in predstavnik narodov in narodnosti nekdanje SFRJ ter Kristina Plavšak Krajnc, direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope.

Dijakinjam in dijakom Gimnazije Frana Miklošiča so razpravljavci predstavili položaj manjšin v Sloveniji, spregovorili o pomembnosti uporabe materinega jezika in medkulturnem dialogu, ki je po besedah Aurelia Jurija za medčloveško razumevanje kot voda za življenje.

Direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope je povedla, da je položaj manjšin v Sloveniji v marsičem zgleden, da pa strokovna skupina Sveta Evrope, ki je obiskala Slovenijo ugotavlja, da je treba prisluhniti tudi novodobnim manjšinam, ki prihajajo iz držav bivše Jugoslavije, in Romom zagotoviti še več možnosti. Prav tako Slovenija ne sme pozabiti na Sinte in nemško govorečo skupino.

Na pogovoru z udeleženci mednarodnega projekta šestih držav z naslovom »Enojezična, dvojezična, večjezična«, ki ta teden poteka v Ormožu, pa je Plavšak Krajnčeva poudarila, da moramo ostajati odprti za učenje tujih jezikov, a se prav tako kompetentno učiti materinega jezika in to poskušati omogočiti manjšinam v svojih državah.

 

Vse novice