Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Komisar za človekove pravice obiskal konfliktna področja

01.09.2008, Strasbourg

Thomas Hammarberg, komisar Sveta Evrope za človekove pravice, je z dosego izpustitve osemindevetdesetih civilistov, ki sta jih pridržali obe strani, zaključil svoj obisk področij, prizadetih zaradi južno-osetijskega konflikta. Petinosemdeset civilistov so komisarju predale južno-osetijske oblasti med njegovim obiskom Chinvalija. Prav tako je gruzijska stran predala trinajst pripornikov, izmenjali pa so si tudi trupla ubitih.

Komisar je pozdravil konkretne in pozitivne korake, ki sta jih v skladu s humanitarnimi obveznostmi in človekovimi pravicami sprejeli obe strani. Zadnje izmenjave predstavljajo preskok pri doseganju skupnega razumevanja nujnosti spopadanja s humanitarnimi vprašanji, ki izhajajo iz konflikta. Komisar se je zahvalil dvema glavnima pogajalcema, gruzijskemu poslancu Giviju Targamadzeju in varuhu človekovih pravic v Chinvaliju Davidu Sanakojevu, kot tudi gruzijskemu varuhu Sozarju Subariju.

Komisar je vse strani pozval, naj locirajo vse osebe, ki se skrivajo, ki so v ujetništvu ali pa so ostale brez pomoči zaradi konfliktov, ter organizirajo njihovo izpustitev in varnost, po potrebi evakuacijo in zaščito, če se bo dalo pa tudi prostovoljno vrnitev domov. Prav tako je vse strani pozval, da podprejo mehanizme, ki so zdaj vzpostavljeni, ter dovolijo potrebno delovanje teh akterjev in nadaljnje izmenjave.

Komisar je poudaril pomembnost pravice do vrnitve vseh razseljenih zaradi konfliktov. Taka vrnitev mora biti prostovoljna, hkrati pa morata biti vsakomur zagotovljena varnost in dostojanstvo.

Komisar je vse strani pozval, da se takoj in učinkovito odzovejo na potrebe razseljenih oseb po primernem zatočišču, hrani, oblekah, osebnih dokumentih in zdravniški pomoči. Vse strani morajo pomagati pri razdeljevanju pomoči tistim, ki jo potrebujejo. Veliko število žrtev, ki jih je med obiskom srečal komisar, ni imelo ničesar - ne postelj, ne vzmetnic, odej, hrane, zdravniške in psihosocialne pomoči, kot tudi ne dostopa do izobraževanja za razseljene otroke in ne informacij o razpoložljivih servisih. Komisar nagovarja mednarodno skupnost, naj velikodušno prispeva za pomoč razseljenim osebam. Nacionalne oblasti pa morajo koordinirati vse humanitarne pobude, da zagotovijo nediskriminatorno, učinkovito in takojšnjo razdeljevanje pomoči.

Vse strani morajo locirati področja, kjer obstajajo neeksplodirana eksplozivna telesa ter jih začeti čistiti, da se bodo civilisti lahko vrnili domov.

Komisar je zelo zaskrbljen zaradi poročil o brezpravju na nekaterih ogroženih področjih. Plenjenje, zažiganje hiš, ugrabitve in fizični napadi milicije na civilno prebivalstvo se morajo prenehati. Strani je pozval, naj se nujno spopadejo z resnim problemom nevarnosti.

Nazadnje je komisar predlagal, da se na obeh straneh vzpostavi učinkovit sistem zaščite in sistematičnega spremljanja človekovih pravic. Takšna prizadevanja bi lahko prispevala k razpletu trenj med prizadetim prebivalstvom in zagotavljanju varovanja pravic manjšin.

Oddelek za odnose z javnostmi Sveta Evrope
Tel: +33 (0)3 88 41 25 60
Fax:+33 (0)3 88 41 39 11
pressunit@coe.int
www.coe.int/press

Vse novice