Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Evropski dan boja proti smrtni kazni

10.10.2008, Strasbourg

Odbor ministrov Sveta Evrope je lani razglasil 10. oktober za Evropski dan boja proti smrtni kazni, ki sovpada s svetovnim dnem boja proti smrtni kazni. Evropa je danes edina regija na svetu, kjer se smrtna kazen ne uporablja več. Vseh 47 držav članic je ali odpravilo smrtno kazen ali pa je uvedlo moratorij na izvršitev usmrtitev. Svet Evrope je imel odločilno vlogo v boju za ukinitev smrtne kazni v veri, da zanjo ni mesta v demokratičnih družbah. Ta odločenost, da se smrtna kazen popolnoma odpravi, je razvidna v Protokolu št. 6 k Evropski konvenciji o človekovih pravicah. Ta je namreč nastal na podlagi  pobude Parlamentarne skupščine, da se ukine smrtna kazen v obdobju miru, in je bil sprejet aprila 1983. Leta 2002 je bil s sprejetjem Protokola št. 13 o odpravi smrtne kazni v kakršnih koli okoliščinah, tudi za dejanja, storjena v obdobju vojne, sprejet še en pomemben ukrep. Svet Evrope je kot pogoj za članstvo v organizaciji določil odpravo smrtne kazni. Tako na ozemlju držav članic Sveta Evrope od leta 1997 ni bila izvedena nobena usmrtitev. v Evropi se smrtna kazen uporablja zgolj v Belorusiji, ki ni članica Sveta Evrope. Parlamentarna skupščina še naprej temeljito spremlja vprašanje smrtne kazni, svoje ukrepanje pa je razširila na države, ki imajo v Svetu Evrope status opazovalk, vključno z Japonsko in Združenimi državami.

Ob tej priložnosti je generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis izjavil: “Pred letom dni je Svet Evrope razglasil evropski dan proti smrtni kazni kot priložnost za letno javno razpravo, zakaj ni prav ubijati ljudi. Veseli nas, da se je Evropska unija odločila, da se pridruži tej pobudi. 46 od 47 držav članic je že zakonsko prepovedalo smrtno kazen. Rusija je obljubila, da se bo pridružila ostalim v roku treh let od njenega vstopa v Svet Evrope leta 1996. Zo se zaenkrat še ni zgodilo, je pa naredila prve in zelo pomembne korake za moratorij, tako da je bila smrtna kazen v praksi odpravljena. Nazadnje, je evropski dan proti smrtni kazni priložnost za podporo gibanju za globalni moratorij nad izvršitvami smrtnih kazni. Decembra lansko leto so 104 države iz vseh celin izglasovale resolucijo Generalne skupščine Organizacije združenih narodov s tem ciljem. Prepričan sem, da bo ta nehumana in ponižujoča oblika kaznovanja kmalu odpravljena povsod po svetu.”

Današnji evropski dan boja proti smrtni kazni sta Svet Evrope in Evropska unija obeležila z razpravo, v kateri so sodelovali nekdanji francoski minister za pravosodje, član francoskega senata in zagovornik ukinitve smrtne kazni Robert Badinter, mednarodna aktivistka in ambasadorka dobre volje Bianca Jagger, generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis ter švedski ambasador za človekove pravice Jan Nordlander. Skupina sodelujočih govorcev je v razpravi odgovarjala tudi na vprašanja tamkajšnjih študentov, predvajan pa je bil tudi poziv Troya Davisa, zapornika iz ZDA, ki čaka na usmrtitev, in ga je posredovala organizacija Amnesty International. Razpravo, ki sta jo pripravila švedsko predsedstvo Odboru ministrov Sveta Evrope ter francosko predsedstvo Svetu Evropske unije, je moderirala voditeljica Srbske radiotelevizije Tatjana Bilankov. Ob tej priložnosti so premierno predvajali  tudi nov video spot Sveta Evrope za boj proti smrtni kazni, ki ga je možno gledati in uporabljati prek naslednjih povezav:

mms://coenews.coe.int/vod/081009_w01_e.wmv

mms://coenews.coe.int/vod/081009_w01_f.wmv


Skupna deklaracija Evropske unije in Sveta Evrope o razglasitvi evropskega dneva proti smrtni kazni: http://www.coe.int/t/dc/files/events/2007_death_penalty/joint_declaration_en.pdf

Več na:
http://www.coe.int/t/dc/files/events/2007_death_penalty/default_en.asp?

http://www.amnesty.org/en/death-penalty

 

 

Vse novice