Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Boj proti rasizmu pred Evropskim nogometnim prvenstvom 2008

07.04.2008, Strasbourg

V času, ko rasizem meče temno luč na Evropsko nogometno prvenstvo (EURO 2008), je Svet Evrope, v sodelovanju s Parkom Evropa (Europa-Park leži v jugozahodnem nemškem mestu Rust), organiziral srečanje mladih, strokovnjakov in vladnih predstavnikov, da bi skupaj razpravljali o vprašanju, kako preprečiti rasizem v športu. Predstavniki vlad in strokovnjaki iz številnih držav se bodo srečevali med 8. in 10. aprilom. Na delovnih srečanjih bodo sodelovali tudi predstavniki Evropske nogometne zveze (UEFA), v Parku Evopa pa bo potekal program usposabljanja za mlade. Dogodek sodi v okvir kampanje Sveta Evrope »Vsi drugačni-vsi enakopravni«.
Primer rasizma navijačev je tudi verbalni napad na židovskega navijača Chelsea, ki ima sezonsko vstopnico, in je bil marca žrtev antisemitskih napadov v Veliki Britaniji, v drugem primeru pa je bil na tekmi v Metzu Maročan Abdeslam Ouaddou, kapetan kluba Valenciennes, deležen rasističnih žaljivk.

Direktorat Sveta Evrope za mladino in šport je skupaj z mrežo organizacij »Nogomet proti rasizmu« (FARE) pripravil delavnice in seminar, na katerih bodo predstavljeni primeri dobrih praks, ki jih je potrebno razviti za boj proti nasilju in diskriminaciji. Cilj delavnic in seminarja je sensibilizirati mlade in vlade pred Eurom 2008. Glavne teme so:
• mladi in nasilje v športu;
• vloga javnih oblasti;
• priprava praktičnega vodnika za pomoč klubom in navijačem pri oblikovanju listine navijačev;
• podpora pobudam za izoblikovanje mreže FARE-a za EURO 2008;
• izmenjava informacij in izkušenj med vladnimi in lokalnimi oblastmi o nasilju in rasizmu.

"Sodelovanje z organizacijami, kot je UEFA, pomembno prispeva k večjim učinkom, ki jih dosega boj proti navijaškemu rasizmu," je povedal Partick Gasser, predstavnik UEFE, pristojen za nogomet in družbeno odgovornost, ki bo sodeloval na taboru navijačev. "Da bi ublažili ali naredili konec diskriminatornemu vedenju na tribunah, je pomemben odziv gledalcev in navijačev na provokacije tistih, ki začnejo prepevati slaboumne pesmi, metati bananine olupke in podobno," je pojasnil Gasser.

Intervju z Gasserjem si lahko ogledate tukaj  (stran je v angleškem jeziku)

Dokumente Sveta Evrope proti rasizmu v športu si lahko ogledate tukaj

Vse novice