Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: Beli trak, film Eurimagesa, nagrajen z zlato palmo v Cannesu

25.05.2009, Strasbourg

62. filmski festival v Cannesu je bil rekorden zaradi izbora 12 filmov, ki jih je podprl Euriamges, sklad Sveta Evrope za podpiranje koprodukcije, distribucije in prikazovanja evropskih igranih in dokumentarnih filmov, in glavne nagrade - zlate palme, ki jo je za Beli trak dobil avstrijski režiser Michael Haneke, koprodukcijo, ki je nastala s podporo Euriamegesa, v sodelovanju Avstrije, Nemčije in Italije. Pri 67. letih in ko je petič sodeloval na festivalu, je režiser končno postal vitez.  Njegov film Učiteljica klavirja, ki ga je podprl Eurimages, je leta 2001 prejel veliko nagrado žirije in nagradi za najboljšo igralko in igralca. Za film Skrito, koprodukcijo, ki je prav tako nastala s podporo Eurimagesa, je bil Haneke leta 2005 nagrajen kot najboljši režiser.   

Film Michaela Hanekeja Beli trak je peti film, ki ga je podprl Eurimages in je prejel zlato palmo. To le dopolnjuje dolg seznam filmov Eurimagesa, ki so prejeli tudi druge prestižne filmske nagrade, kot so npr. oskar, zlati lev, zlati medved, zlata školjka.     

Namen Eurimagesa, ki letos praznuje svojo 20. obletnico, je spodbujati evropski film s podporo produkciji in distribuciji filmov ter povezovanjem strokovnjakov. Eurimages je od svoje ustanovitve leta 1989 podprl že 1250 igranih filmov in dokumentarnih filmov.

Več na www.coe.int/eurimages

Vse novice