Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

60. obletnica Sveta Evrope

05.05.2009, Strasbourg

Skupna izjava generalnega sekretarja Terryja Davisa, predsednika Parlamentarne skupščine Lluísa Maria de Puiga in predsednika Odbora ministrov Miguela Angela Moratinosa

"Svet Evrope je v svojih prvih šestdesetih letih obstoja po desetletjih ideoloških delitev pomagal pomiriti celino, ustvaril vseevropsko sodišče, na katerem lahko posamezniki iščejo zaščito svojih človekovih pravic, z zakonom prepovedal smrtno kazen v Evropi ter ustvaril zalogo več kot 200 mednarodnih pogodb, da bi zaščitil in razširil vrednote Sveta Evrope, kot so demokracija, človekove pravice in vladavina prava. Politična spodbuda je zagotovljena s Parlamentarno skupščino, ki tudi javno in konkurenčno izvoli najpomembnejše funkcionarje. Ljudska demokracija je negovana skozi Kongres lokalnih in regionalnih oblasti.

Od desetih ustanovitvenih članic leta 1949 ima Svet Evrope danes 47 držav članic - vse evropske države z eno izjemo. Poslednja država bo upajmo kmalu sprejela vrednote Sveta Evrope in se pridružila vseevropski družini. 

Mandat Sveta Evrope se ni spremenil, zelo pa so se spremenile okoliščine, v katerih delujemo. Tehnološki, znanstven, političen, družben in ekonomski razvoj so povzročili nove priložnosti, a prav tako nove nevarnosti za demokracijo, človekove pravice in vladavino prava. Znak Sveta Evrope je kombinacija čvrstega in praktičnega pravnega sodelovanja s strogim spoštovanjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter pozitivnih ukrepov za spodbujanje strpnosti, dialoga in razumevanja med ljudmi. Na tak način je Svet Evrope odgovoril na grožnje, kot so terorizem, organiziran kriminal, trgovanje z ljudmi, spolne zlorabe otrok, kiberkriminaliteta, nasilje nad ženskami in na ostale grožnje posamezniku ali družbi kot celoti. Nova generacija konvencij Sveta Evrope je odprta za države iz drugih celin, poleg tega smo odločeni, da še izboljšamo sodelovanje z Evropsko unijo, OVSE-jem, Združenimi narodi in ostalimi partnerji v Evropi in drugod.

Čez en teden se bo v Madridu sestal Odbor ministrov Sveta Evrope, da obeleži pomembno obletnico, ki jo praznujemo letos in da zariše prednostne naloge za naše nadaljnje delo. Nikakor ne dvomimo, da bo Svet Evrope to nalogo lahko opravil."

Vse novice