Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

50. obletnica evropske zastave

18.01.2006

                              

 

Ljubljana, 12. december 2005
 

Informacijsko dokumentacijski center Sveta Evrope v Ljubljani,

Evropski parlament – Informacijska pisarna za Slovenijo

 in Predstavništvo Evropske komisije  v Republiki Sloveniji

SKUPNA IZJAVA OB 50 - LETNICI EVROPSKE ZASTAVE

 

Modra zastava z dvanajstimi zlatimi zvezdami, izobešena povsod po stari celini, 13. decembra 2005 praznuje svojo 50. obletnico.  Dvanajst zlatih zvezd na modri podlagi predstavlja zastavo Evrope. Zastavo je leta 1955 sprejel Svet Evrope s tedaj štirinajstimi državami članicami. Evropska unija (takrat še Evropske skupnosti) pa jo uporablja od leta 1986. Danes plapola pred parlamenti, mestnimi hišami, parki in spomeniki po vsej celini.

Odraža voljo vedno večjega števila držav in ljudstev, da skupaj doprinesejo k miru in blaginji, na osnovi skupnih vrednot demokracije, človekovih pravic, vladavine prava ter spoštovanja različnosti.

Svet Evrope se je že od same ustanovitve, leta 1949, zavedal potrebe po simbolu. Ideja o evropski zastavi se je pojavila že v dvajsetih letih 20. stoletja.  Dva priljubljena predloga sta bila zastava Evropskega gibanja - zelen E na belem ozadju in zastava Panevropske unije - rumen krog z rdečim križem na modri podlagi, ki jo je zasnoval grof Coudenhove Kalergi. Vendar pa so se prvi resni poskusi oblikovati skupno evropsko zastavo začeli šele ob ustanovitvi prve politične organizacije v Evropi – Sveta Evrope.

Leta 1950 so različne skupine strokovnjakov, komisij in odborov natančno preučile več kot sto predlogov, ki so jih iz vseh koncev sveta predložili umetniki, strokovnjaki s področja heraldike in amaterski navdušenci. Prve ideje so med drugim vključevale tudi 15 zelenih pravokotnikov na bež podlagi, različico ameriških črt in zvezd, različico z olimpijskimi krogi in celo predlog, ki je uporabljal nacionalne zastave s tigrastim motivom.

V ožji izbor sta prišla dva predloga: prvega, krono »z dvanajstimi peterokrakimi zlatimi zvezdami, ki se med seboj ne dotikajo« je predlagal Arsène Heitz, takratni uslužbenec Sveta Evrope, avtor drugega osnutka - sozvezdja, pa je bil Salvador de Madariaga, ustanovitelj College of Europe.

Svet Evrope je izbral zastavo z 12. zvezdami. Predlog je bil uradno proglašen za evropsko zastavo 13. decembra 1955 v Chateau de la Muette v Parizu.

Podoba zastave simbolizira ljudstva Evrope, krog prestavlja njihovo povezanost. Število zvezd se ne spreminja – vedno jih je 12. Predstavljajo popolnost in celoto, kot 12 apostolov, 12 mesecev v letu in 12 znamenj zodiaka.

Obstaja še veliko drugih zgodb o zastavi: prva pravi, da je idejo podal Evropejec, ki je živel v Aziji in je pomislil na dom vsakič, ko je pogledal v zvezdo večernico – Venero; druga pravi, da so bile zvezde izbrane zato, da bi se izognili verskemu simbolu.

Svet Evrope je vseskozi spodbujal druge evropske institucije, naj tudi same za svoj simbol sprejmejo to zastavo. Evropski parlament se je odzval 28. aprila 1983. Leta 1985 pa so jo končno vsi predsedniki držav ter vlad sprejeli za uradni simbol Evropske unije, ki je tedaj nosila ime Evropske skupnosti.

Od začetka leta 1986 to zastavo uporabljajo vse institucije Evropske unije. Evropska zastava je edini simbol Evropske komisije, izvršilne veje Evropske unije. Druge institucije in organi Unije poleg nje uporabljajo tudi lasten simbol.

Ob 50 - letnici evropske zastave smo pripravili plakat in brošuro, ki ju lahko dobite na vseh treh naslovih podpisnic skupne izjave za javnost.

 

Liana Kalčina, direktorica                     
IDC Sveta Evrope 

Nataša Goršek Mencin, vodja pisarne
Evropski parlament – Informacijska pisarna za Slovenijo 

Mihela Zupančič
Vodja Predstavništva Evropske komisije  v Republiki Sloveniji

IDC Sveta Evrope, Rimska 16, 1000 Ljubljana;
tel.štev.: 01 421 43 01; elektronski naslov: idc.slovenija@idcse.nuk.si

Evropski parlament – Informacijska pisarna za Slovenijo, Breg 14, 1000 Ljubljana;
tel.štev.:  01 252 88 30; elektronski naslov: epljubljana@europarl.eu.int

Predstavništvo Evropske komisije v Republiki Sloveniji; Breg 14, 1000 Ljubljana;
tel.štev.: 01/252-88 00;  elektronski naslov: press-rep-slovenia@cec.eu.int

Več

Vse novice