Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Dosta! Dovolj! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome - priročnik

Dosta! Dovolj! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome - priročnik

Kdo so Romi

 

Romi so evropsko ljudstvo indijskega izvora, katerega predniki so zapustili dolino Gangesa na severu Indije pred okoli 800 leti. V Evropi danes živi 12 milijonov Romov, pogosto v težkih razmerah in z vsakodnevnim soočanjem z diskriminacijo.

Zgodovina Romov v Evropi

Rome so stoletja preganjali iz evropskih držav in jih, če so ostali, izganjali z grožnjo različnih sankcij, vključno s smrtno kaznijo - in vse to zgolj zato, ker so bili rojeni kot Romi. Romsko ljudstvo je moralo vedno bežati pred nasiljem in diskriminacijo, kjer koli že je živelo.

2. in 3. avgusta 1944 je bilo nekaj tisoč Romov in Sintov pobitih v taborišču v Auswichtz-Birkenauu.

Med holokavstom je bilo ubitih približno 600 tisoč do 1,5 milijona Romov. Gledano v odstotkih, so bili etnična skupina, ki jo je nacistično pobijanje najbolj prizadelo.

Težave Romov v Evropi danes

Pravice Romov se v Evropi kršijo vsak dan. Romske delavce zavračajo in njihovim otrokom branijo obiskovati šole. Njihova skupnost se pogosto jemlje za obrobno in tradicionalno, torej je povsem verjetno, da bodo trpeli za družbeno izključenostjo.

V resnici bi lahko Rome šteli za prvo evropsko ljudstvo, saj so prav oni prekoračili evropske meje daleč pred obstojem kakršne koli mednarodne pogodbe ali konvencije. Potovali so po vsej Evropi in bogatili svojo kulturo s kulturo obiskanih držav, tako pa pomembno prispevali tudi k evropski kulturni dediščini.

Čemu Svet Evrope ob finančni pomoči Evropske komisije vodi kampanjo DOSTA!

Svet Evrope je evropski varuh človekovih pravic in njegova naloga in dolžnost je, da zagotovi spoštovanje pravic vsakogar. Ne le da bi Romi morali imeti sistem za uveljavljanje svojih človekovih pravic, upoštevati bi jih morali tudi kot dragocen del evropske kulture.

Svet Evrope pri tej nalogi podpira Evropska komisija. Prizadevata si za spremembo odnosa do Romov in opominjata, da imajo Romi enake pravice kakor drugi Evropejci. To je paradoks kampanje: potrebe po njej za priznavanje državljanskih pravic manjšinskih skupin sploh ne bi smelo biti. Kampanja si prizadeva za spremembo predsodkov do Romov in Evropejcem postavlja izziv: »Osvobodite se predsodkov, spoznajte Rome!«

Cilji te publikacije

Priročnik kampanje Dosta! je oblikovan kot pomoč pri razumevanju te kampanje in predstavlja, kako je orodja mogoče uporabiti za boj proti anticiganizmu z izvajanjem konkretnih ukrepov na lokalni ravni.

Gradiva, pripravljenega v okviru kampanje Dosta!, ne gre razumeti kot izčrpne slike zelo kompleksne romske kulture in identitete, temveč zgolj kot sredstvo, ki bo, seveda z vašo pomočjo, prispevalo k boju proti predsodkom do Romov in stereotipom o njih.

Brezplačne izvode publikacije lahko dobite v Informacijskem uradu Sveta Evrope ali na Uradu Vlade RS za narodnosti, za prevzem publikacije v elektronski obliki pa kliknite tukaj.