Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Zaščita otrok pred izkoriščanjem in spolnimi zlorabami - Svet Evrope ponovno nagovarja vlade

24.06.2008, Strasbourg,

Konvencija Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolnim zlorabljanjem pomeni za države veliko pridobitev na področju boja proti vsem oblikam kršenja otrokovih pravic in preprečevanja le-teh. Svet Evrope se je z organizacijo regionalnih konferenc zavezal povečati ozaveščenost vlad za hitro uveljavitev konvencije oziroma njeno čim prejšnjo ratifikacijo. Druga konferenca bo 26. in 27. junija potekala v Atenah.

Po podatkih Mednarodnega centra za pogrešane in izkoriščane otroke je vsak dan objavljenih 200 novih pornografskih podob, ki prikazujejo otroke. Na grških spletnih straneh naj bi v zadnjih treh letih krožilo več kot 100.000 podob zlorabljenih otrok, pa vendar so grške oblasti aretirale le 119 oseb.

Namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope Maud de Boer-Buquicchio je opozorila, da luknje v nacionalnih zakonodajah prevečkrat predstavljajo mirna zavetja za pedofile. Konvencija Sveta Evrope bi morala zapreti ta zavetja in vpeljati otrokom prijazne postopke za pomoč žrtvam. Zato pričakujem, da se bo 28 državam članicam Sveta Evrope, ki so že podpisale omenjeni protokol, pridružile tudi ostale evropske in neevropske države.

Konvencija predstavlja velik napredek pri preprečevanju spolnih zlorab otrok (npr. t.i. grooming - spletno manipuliranje z otroki v spolne namene - opredeljuje kot kaznivo dejanje), saj prinaša kazenski pregon, zaščito žrtve in mednarodno sodelovanje. Poleg tega priporoča sprejem programov za pomoč žrtvam in vzpostavitev telefonskih in spletnih SOS linij.

Z namenom opozoriti otroke na nevarnosti ob brskanju po spletnih straneh, je Svet Evrope pripravil tudi igrico o varni uporabi interneta Wild Web Wood, ki jo najdete tukaj.

Več informacij: www.coe.int/children

Kontakt za medije v Strasbourgu:
Estelle Steiner, Press officer
Tel. +33 3 88 41 33 35, mobile +33 6 08 46 01 57, estelle.steiner@coe.int

Vse novice